Izgubljeni umjetnički predmeti u britanskom Tateu

| Art |

Galerija izgubljene umjetnosti

Britanski kreativni studio ISO i Tate razvili su najnoviji koncept izložbe pod nazivom “The Gallery of Lost Art” (Galerija izgubljene umjetnosti). Iako je nas na prvu podsjetila na hrvatski uspješni proizvod – Muzej prekinutih veza, ova izložba ima potpuno drugačiju priču. Radi se o radovima koji su kroz godine nestali iz različitih razloga – krađe, paleža, brisanja, odbacivanja ili jednostavno su bile izbačene iz različitih projekata.

Kustosica izložbe Jennifer Mundy objasnila je kako se kompletna umjetnost temelji na onim predmetima koji su “preživjeli”. Stoga je logično da gubitak itekako utječe na povijest umjetnosti, iako laici nisu toga svjesni.  

Izložba je prvotno otvorena radovima 20 renomiranih umjetnika kao što su Frida Kahlo, Marcel Duchamp ili Tracey Emin, a predviđa se da će se do kraja godine broj izložaka barem poduplati. Ono što treba napomenuti je da je ovo virtualna izložba dostupna isključivo online. Funkcionira u obliku skladišta koje gledamo iz visine, a kad kliknemo na određene predmete, ispiše nam se njihova povijest i eventualno pokažu slike i video zapisi. Zašto je tako koncipirana izložba, objasnila nam je Jennifer: “Ova izložba u biti je muzej duhova, mjesto sjena i tragova koje jedino može egzistirati virtualno. Veliki nam je izazov bio osmisliti način prikazivanja tih djela i ispričati njihovu priču s obzirom da su vrlo često u lošem stanju, tj. loše kvalitete. Ipak, orginalnost ove izložbe otvara vrata novim medijima i obogaćuje umjetničko iskustvo svakom posjetitelju."