Započelo je novo izdanje "TASK" festivala!

| Art |

Počeo četvrti po redu međunarodni projekt TASK

Počeo je TASK, umjetnički projekt koji već četvrtu godinu zaredom plijeni interes autora, plesnih profesionalaca i publike. Projekt TASK obuhvaća natječaj u kojem autori iz regije i Europe u posebnoj publikaciji raspisuju kreativni proces, korake i upute prema kojima umjetnici kreiraju svoje umjetničke radove i koreografije. Tako će u tri dana TASK festivala biti prikazano 10 odabranih koreografija: 5 koreografija profesionalnih i 5 koreografija mladih BREAK A LEG plesnih umjetnika. Festival će biti upotpunjen izložbom, TASK cornerom te razgovorima s umjetnicima i publikom. TASK festival održat će se od 17. - 19. travnja 2014. u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu, u okviru najvećeg hrvatskog plesnog festivala Platforme HR.

TASK je istraživački, izvedbeni, edukativni i dokumentaristički interaktivni projekt, koji uključuje Hrvatsku, regiju i zemlje EU, a provodi ga Plesni centar Tala. To je koreografski predložak na kojeg koreografi reagiraju kroz kratku koreografsku formu. Na natječaj su bili pozvani svi afirmirani plesni umjetnici te mladi, tzv. BREAK A LEG umjetnici. Cilj projekta je na novi način aktivirati i povezati plesne umjetnike te educirati mlade koreografe.

Počeo četvrti po redu međunarodni projekt TASK
Počeo četvrti po redu međunarodni projekt TASK

U ovogodišnjem natječaju za TASK odabrani su profesionalni plesni umjetnici: Igor Koruga, Ivan Mijačević, Martin Sonderkamp, Ivana Rončević i Iva Pavičić te petero mladih koreografa iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Njemačke koji su pozvani napraviti vlastite radove u dijalogu sa unaprijed ponuđenim prijedlozima renomiranih hrvatskih i međunarodnih umjetnika. S druge strane, vizualni umjetnici i studenti ALU pozvani su da reagiraju na koreografske predloške TASK-a, stvarajući radove u medijima instalacije, videa, zvuka i performansa. Njihovi radovi pokazat će što i kako vizualni umjetnici mogu uzeti, prevesti i asmilirati, iz plesnih metodologija i poetika u svoj stvaralački rad. Koreografije i ostali umjetnički radovi bit će prikazani na TASK festivalu od 17. – 19. travnja.

Projekt TASK plesnim umjetnicima nudi infrastrukturu za nastanak rada, financijsku podršku, umjetničku superviziju, pedagoški rad s mladim umjetnicima, među-umjetnički dijalog, mogućnost izvedbe, te post-izvedbeni feedback i diskusiju.

U 2014. godini TASK donosi novosti – projekt se razvija i proširuje svoj format, otvara se prema regionalnim i europskim partnerima i zemljama. Ovogodišnji TASK raspisalo je 5 autora iz Njemačke, Srbije, Slovenije i Hrvatske - Barbara Matijević (Hrvatska), Ivan Klif Marušić (Hrvatska), Dušan Murić (Srbija), Pola Pautan (Slovenija), Isabelle Schad (Njemačka). Jedan od autora iz Hrvatske je iz vizualnih umjetnosti, a na njega odgovaraju plesni umjetnici. Time se žele proširiti mogućnosti koje otvara preuzimanje metodologije jednog umjetničkog medija u neki drugi.

Počeo četvrti po redu međunarodni projekt TASK
Počeo četvrti po redu međunarodni projekt TASK

U sklopu novog formata TASK-a razvijen je i TASK corner – informacije o svim dosada izdanim TASK-ovima i izvedenim radovima kroz različite dokumente; primjerke TASK publikacija, fotografije, intervjue te audio i video snimke razgovora i izvedbi.

Festival TASK dio je projekta Platforma HR, međunarodnog okupljanja plesnih umjetnika koji kroz različite aktivnosti razmjenjuju ideje, iskustva i individualne pristupe plesu.