Sutra počinje Noir festival

| Art |

Noir festival

U tjednu Cannes film festival i Zagreb ima svoj festival, Noir Festival, festival noir filma, književnosti, kazališta, glazbe i umjetnosti počinje sutra i održava se do 27.svibnja 2012. na nekoliko atraktivnih zagrebačkih lokacija.

Noir festival je osnovan s ciljem promicanja noir umjetnosti i kulture. Prvo izdanje festivala održano je u Zagrebu prošle godine, u svibnju 2011., a ljubitelji ovog stila mogli su uživati u filmskim projekcijama noir klasika u art kinu Tuškanac, Kinu pod zvijezdama, premijeri kratkometražnog noir filma “Mean to me” kao i u istomenoj izložbi fotografija, panel diskusijama i modnoj izložbi. Festival je posjetilo vise od dvije tisuće ljudi, a počasni gost festivala bio je Peter McGough, producent filma “Mean to me” i jedna polovica svjetski poznatog umjetničkog dvojca McDermott&Mcgough. U ljetnim mjesecima festival se preselio u grad Zadar gdje je privukao mnogobrojnu domaću i stranu publiku, a počasni gosti su bili Oscarom nominirani glumac Brian Geraghty, glumica Krysten Ritter i najpoznatiji hrvatski top model Helena Šopar koji su predstavili svoj neo-noirovski filmski uradak Mind games.

U ovom drugom izdanju Noir festivala očekuje nas bogati program:

-      izložba fotografija Saše Šekoranje inspiriranih noir filmskim klasicima

-      premijera filma Headhunters(snimljenog prema istoimenoj knjizi Jo Nesbøa)

-      premijera hrvatskog kratkometražnog neo-noir filma Iris (režija: Andrija Mardešić, gl.uloge: Ivana Roščić, Goran Bogdan)

-      noćne projekcije noir filmova

-      konceptualna monodrama -  Diva, Edvina Liverića

-      audio-vizualni performans našeg najpoznatijeg strip crtača svjetskog ugleda Danijela Žeželja pod nazivom Cuore

-      koncert talijanskog benda Alibi fulmine

-      promocija romana danskog kralja kriminalističkog romana Jussija Adler-Olsena - Žena u kavezu

-      revija modnog brenda Charlie

-      program animiranih filmova u noir stilu namijenjen najmlađima

Tako će sutra ako ne bude kiše Muzej arhitekture, art kino Tuškanac, Kino pod zvijezdama Tuškanac, Galerija Velvet i Dežmanova ulica postati jedinstvena i atraktivna pozornica noir događanja koja će obožavateljima ovog stila omogućiti potpuni doživljaj. Više o festivalu kao i cijelokupni program događanja i projekcija filmova možete saznati ovdje.