Sutra počinje Art Zagreb, evo što nas očekuje

| Art |

Edo Hrzenjak

Pokrenut 2018., Art Zagreb ubrzo se etablirao kao središnje događanje hrvatskog tržišta umjetnina. Jednom godišnje, tijekom četiri dana, predstavljaju se najbolje galerije i umjetnici na hrvatskom tržištu. Art Zagreb jedinstveno je mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti i svih ljubitelja umjetnosti. Na jednom mjestu, nudi se pregled hrvatskog tržišta s fokusom na suvremenoj umjetnosti i živućim umjetnicima. Osim sajmenog dijela, ovdje se održavaju izložbe, paneli i predavanja, a zajednički nazivnik svim sadržajima promocija je tržišta umjetnina.

Art Zagreb se ove godine, po prvi put  održava u Akademiji likovnih umjetnosti, Ilica 85, pa vas tako sve do 18. rujna  u interijeru očekuju sajam i izložbe, dok će se u Parku skulptura organizirati predavanja, paneli, radionice i neizostavni partyji.  Nova lokacija donosi mnoge novosti.  Za razliku od prijašnjih izdanja kada se sajam održavao na štandovima u velikoj dvorani, ove godine, izlagačima se nude slikarske i kiparske klase. Puno svjetla, visoki stropovi i aura prostora u kojem nastaje umjetnost donijet će ovogodišnjem Art Zagrebu jedinstvenu atmosferu. Klase su smještene u prizemlju i nude različite površine izlaganja. Izlagači mogu predstaviti cijelu klasu ili pola klase. U drugom slučaju, u jednoj klasi predstavljat će se dva izlagača.

Osim što se Art Zagreb odvija u prostoru Akademije, ALU organizira cijeli niz događanja pod nazivom ALU Perspektiva 2, od kojih izdvajamo samo neke.

Petolik — međunarodna skupna izložbe umjetničkih akademija iz četiri države — Hrvatske, Indije, Kine i Srbije. Ovdje će se najboljim radovima svojih studenata predstaviti i tri hrvatske likovne akademije — Zagreb, Osijek i Rijeka.

U Parku skulptura postavit će se instalacija profesora ALU, a na pročeljima glavne zgrade ALU Zagreb,  Parku skulptura i na zgradi Slave Raškaj u Ilici 83 prikazivat će se video projekcije profesora i studenata ALU.

Galerija Šira ugostit će skupnu izložbu radova studenata ALU Zagreb u sklopu obilježavanja 25. obljetnice osnutka OKIRU (Odjela za konzerviranje i restauriranje umjetnina ALU). Izložba se otvara 15. rujna i ostaje otvorena do 3. listopada.

Kao popratni dio održat će se program obilaska Ljevaonice umjetnina ALU i sedam ateliera renomiranih likovnih umjetnika mlađe i starije generacije koji se nalaze u centru Zagreba. Tako će se kroz četiri dana trajanja Art Zagreba održati po dva obilaska dnevno uz organizirano stručno vodstvo i razgovor s umjetnikom.

Ove godine poseban je fokus na Ukrajini. U suradnji s Udruženjem ukrajinskih galerija, deset ukrajinskih galerija predstavit će radove ukrajinskih umjetnika nastalih kao odgovor na najnoviju rusku agresiju na Ukrajinu.

Sva događanja organiziraju se u sklopu Artupunkture, platforme Turističke zajednice Grada Zagreba za promociju kulture pod sloganom „Liječenje Zagreba umjetnošću“.

Ranko Ajdinović

Sve informacije pratite na službenoj stranici Art Zagreba: https://www.artzagreb.com/ i na društvenim mrežama: Instagram @artzagreb i Facebook @ArtZagreb. 

Art Zagreb održava se od 15.-18. rujna u Akademiji likovnih umjetnosti, Ilica 85.