Što nas čeka na Festivalu Mediteranskog Filma u Splitu?

| Art |

7. Festival Mediteranskog Filma Split
7. Festival Mediteranskog Filma Split

Projekcijom izraelskog filma "U potrazi za mađioničarom" večeras se u Ljetnom kinu Bačvice u 21:30 sati otvara 7. Festival Mediteranskog Filma Split. Tijekom devet dana održavanja, do 14. lipnja na tri lokacije u Splitu bit će prikazano preko 80 filmova iz 30 zemalja, od čega čak devet regionalnih i još pet hrvatskih dugometražnih premijera. Na otvaranje Festivala Mediteranskog Filma Split stižu producent filma "U potrazi za mađioničarom" Shemi Shoenfeld i glavni glumac Makram Khoury koji je za ovu ulogu dobio godišnju nagradu Izraelske filmske akademije.

Tijekom ovog festivala splitska publika će, uz za Oscara nominirane palestinskog "Omara" i egipatski "Trg", premijerno vidjeti i dvije španjolske komedije čiji autori osobno dolaze predstaviti svoje filmove. Tako redatelj David Trueba stiže sa šest osvojenih nagrada Goya za film "Život je lakši zatvorenih očiju", a hit "Velika španjolska obitelj" promovirat će redatelj Daniel Sanchez Arevalo, te jedan od trenutno najpoznatijih španjolskih glumaca Quim Gutierrez.

7. Festival Mediteranskog Filma Split
7. Festival Mediteranskog Filma Split

FMFS u službenom programu ima i talijanski film "Sacro Gra" koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji, kontroverznu francusku dramu "Neznanac na jezeru", te turski "Dok nas smrt ne rastavi" ovjenčan nagradom za najbolju režiju na Istanbul film festivalu. Pozornost publike zasigurno će izazvati i prvo prikazivanje dokumentarca Leona Rizmaula "Mosor živi vječno", o novinaru Miloradu Bibiću Mosoru.

Ovogodišnji festival, osim iznimnih filmova u konkurenciji, za filmofile je pripremio i poslastice u programu izvan konkurencije. To su "Venera u krznu" Romana Polanskog koja će u Splitu imati hrvatsku premijeru, kao i čileansko španjolski hit "Gloria", te izraelski igrano animirani film "Kongres" s Robin Wright i Harvey Keitelom u glavnim ulogama.

"Po već iskušanom i prepoznatom receptu, i ove godine u programu imamo gotovo sve najbolje od filmske industrije mediteranskih zemalja. Izuzetno smo ponosni odabranim naslovima i smatram kako imamo najjači program do sada, s čim će se, vjerujem, i publika složiti. FMFS je zaista postao Festival s ugledom u inozemstvu što se vidi i po ovolikom broju regionalnih premijera te gostovanjima autora koji su redom ugledni filmaši" rekao je Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split.

7. Festival Mediteranskog Filma Split
7. Festival Mediteranskog Filma Split

Program mediteranskih filmova za djecu "mali meDITEran" odvijat će se u popodnevnim terminima vikendom, a selektorica Sandra Rančić i ove godine je zadužena za program glazbenih dokumentaraca, od kojih se posebno izdvaja europska premijera filma o festivalu trube u Guči naziva "Rock the Trumpet".

Glavna dva programa prikazivat će se kao i do sada u ljetnom kinu "Bačvice" i kinoteci "Zlatna vrata", a međunarodni kratki program u novom kinu koje će se nalaziti  u caffeu "Galerija" u Galeriji umjetnina Split, gdje će biti organizirani i razgovori s gostima, predavanja, tribine.

Ako ste u Splitu, svakako nemojte propustiti ovaj filmski festival.