Springfestival objavio raspored programa

| Art |

Već 13. godinu zaredom Springfestival se vraća u austrijski Graz, UNESCO-ov grad svjetske baštine i UNESCO-ov grad dizajna, od 29. svibnja do 2. lipnja i predstavlja nadahnjujuć i bogat spoj glazbe, tehnologije, umjetnosti i dizajna te rasprave koje imaju veliki odjek. Springfestival je jedan od vodećih europskih događaja koji spaja neke od pionira u live nastupima, DJ-eve, vizionare, kreativne umove i predvodnike digitalne ere, a svi se okupljaju kako bi slavili suvremenu kulturu.

Austrijski festival nudi popust na festivalsku ulaznicu za ex-Yu zemlje.Promotivni kod special20 omogućava popust od 20% na festivalsku ulaznicu - tako je ulaznica 70 eura. (Identitet se dokazuje predočavanjem dokumenta u festivalskom centru.) Ex-Yu ulaznicehttp://springfestival2013.eventbrite.com/?discount=special20

Springfestival je objavio raspored programa, a popis možete vidjeti na stranici http://www.springfestival.at/timetable

U srijedu, 29. svibnja, brazilski elektronski duo Mixhell preuzima jednu od najzapanjujućih lokacija Springfestivala: Dom im Berg, koja doslovno znači „rupa u pećini“, a u goste su pozvali i zanimljive DJ-eve. Luca Lozano predvodi hvaljenu etiketu Klasse Recordings, a Steffano Rittari je remiksirao Underworld ili pak Depeche Mode, a tu je i Mr. Ho. Apparat ilit Sascha Ring strastven je i eklektičan producent, a nedavno je izdao LP „Krieg und Frieden“. Apparat će pokazati svoju vještinu i viziju u Orpheumu u četvrtak, 30. svibnja. Istu večer i na istoj lokaciji će Francesco Tristano, čudo za klavirom, pokazati kako dinamična može biti glazba. Tristano i kolektiv Aufgang spajaju klasičnu glazbu, jazz i eksplozivne ritmove, a to je mješavina koja svakog digne na noge. U četvrtak se u Dom im Berg vraća Gilles Peterson inspiriran svijetom. Predstavlja svoj eklektični line up, počevši s techno legendom Carl Craigom na Springfestival gramofonima. Uz njega očekuje vas i Gramme live i austrijski najfiniji house trojac A.G.Trio. Naravno i Gilles će sam biti za gramofonima, a pratit će ga MC Earl Zinger, osiguravajući da Petersonov povratak u Graz bude spektakularan.

Apparat
Apparat

U petak, 31. svibnja, na rasporedu je Tosca u dvorani Helmut-List-Halle. Ovaj elektronski projekt dijete je dvojca u sastavu Richard Dorfmeister i Rupert Huber, a poznati kao duo austrijske scene koja ne spada u kalupe. Nastupaju live i donose povremeno melankolične zvukove za početak drugog dana festivala. Isti dan u Dom im Bergu Zombie Nation

je domaćin večeri. Ovaj DJ i producent ostaje jedan od pionira elektronske glazbe, a sa sobom dovodi i prijatelje u Graz. Phra iz Crookersa je sljedeći na rasporedu, a nakon njega slijede bugarski vizionar KiNK, njemački house tvorac Boris Dlugosch i producent Zero Cash, a zbog njih će rupa u pećini pulsirati od bassa. Petak je također domaćin nezavisne UK etikete Shogun Audio, a preuzet će ppc dvoranu 31. svibnja. Vođa večeri je Friction kao jedno od najvećih imena i zvijezda bass glazbe, a potporu u drum n bass napadu na osjetila daju Rockwell, Alix Perez, Icicle, Spectrasoul, Technimatic, SP:MC MC i Linguistics MC.

Subota, 1. lipnja, se sva vrti oko imena DJ Hell, jednog od pionira techno scene koji je utjecao na sve od electro-clasha do industrial techna. Večer će također ugostiti Planningtorock, M.A.N.D.Y,  Sluts’n’ Strings & 909, Oliver Ho i DJ Team Sören i Bella Berlin. Zadnju večer Springfestivala po prvi puta će se održati open air zatvaranje festivala i to na lokaciji Joanneumsviertel. Chaim donosi dašak Izraela u Graz, a u cool elektronskoj house selekciji mu pomaže Rodney Hunter. U dvorani Orpheum Soley će predstaviti nježnu glazbu kao dio zatvaranja festivala, a njeni zvuci i ritmovi hipnotiziraju. Večer se nastavlja u istom intenzitetu: nastupaju synth-pop Light Asylum, a ovaj duo iz Brooklyna obilježava bogat glas pjevačice Shannon Funchess.