„Sjaj bijelog zlata“ – najveća na svijetu privatna zbirka bečkog porculana nalazi se u Hrvatskoj, a ove će veljače biti izložena u muzeju Mimara

| Art |

Stoljećima su trgovci s Dalekog istoka opskrbljivali zahtjevno europsko tržište porculanom, čija je vrijednost bila jednaka vrijednosti zlata. Na zahtjev Augusta Velikog, izbornog kneza Saske, provodili su se sustavni eksperimenti, ne bi li se otkrila tajna izrade tog "bijelog zlata". Brižno čuvana tajna proizvodnje porculana - arkanuma, na kraju je ipak pronašla svoj put te se rasprostranila prema drugim gradovima diljem kontintenta, a sve ostalo je povijest. Zbog nedostižne kvalitete pozlate i vrhunskog slikanog ukrasa, kreacije bečke manufakture zasjenile su porculan svih drugih u Europi.

Bogatstvo i raznolikost motiva, izvanredno slikarsko umijeće i nedostižna kvaliteta pozlate, karakteristike su bečkog porculana tog razdoblja te ujedno i najvažniji razlog radi kojeg su ti predmeti u tolikom broju zastupljeni u zbirci našeg najvećeg kolekcionara - Veljka Martona, inače uspješnog poduzetnika te vlasnika hrvatskog lanca parfumerija Martimex. Gospodin Matron, svoju strast prema umjetnošću njeguje cijeli život, a nakon četrdeset godina sukcesivnog sakupljanja umjetnina, danas se može pohvaliti s impresivnom kolekcijom porculana koja čini gotovo 2000 eksponata te je time najveća i najobuhvatnija u cijelom svijetu.

Uvijek vođen razumom poslovnog čovjeka, a strašću kolekcionara, Veljko Marton se čvrsto drži svoje osnovne zamisli: iza sebe ostaviti trag budućim naraštajima, prema kojima osjeća dužnost. Pomno odmjerava kupnju svakog antikviteta, ne zanemarujući pritom značenje pojedinog predmeta i njegovo mjesto u kontekstu Kolekcije. Upravo želja za ostavštinom i dužnost koju osjeća prema kolektivu, naveli su ga da se nakon gotovo desetljeća izbivanja,  ponovno vrati na zagrebačku kulturnu scenu i to senzacionalnom izložbom, nastalom u suradnji sa zagrebačkim muzejom Mimara. Pod pokroviteljstvom Martimex-a, izložba naziva „Sjaj bijelog zlata“, Bečka manufaktura porculana 1718. – 1864. zbirke Marton“, zasigurno će osvojiti srca mnogih zaljubljenika u fino.

Izložba se svečano otvara 12.2.2020., a za javnost će biti otvorena do 20. ožujka 2020. godine u prostorima muzeja Mimara. Zbirka Marton, prikazat će publici najbolje od porculanskih umjetničkih predmeta koje je bečka manufaktura stvorila tijekom gotovo 150 godina svoje bogate tradicije. Izložena kolekcija već je stekla svjetsku slavu na brojnim izložbama u renomiranim europskim muzejima gradova poput Beča, Pariza, Londona, Venecije, Napulja i Budimpešte. Od početka veljače, Zagreb ponosno može stati uz bok svjetskih metropola i kulturnih središta. Impozantan pogled na najveću privatnu zbirku bečkog porculana na svijetu nalazi se nadomak ruke, u raskošnom fundusu muzeja Mimare.

Cijena ulaznice je zaista simbolična i iznosi tek 20 kn, što je uistinu vrlo malo s obzirom o kakvom je događaju riječ, a možda i to nekima bude razlog da ju ne propuste. Koncepcija izložbe, zagrebačkoj će publici pokušati približiti čarobnu atmosferu bečkog dvora, a osim dvjestotinjak predmeta od porculana, izlagat će se i  portret carice Marije Terezije, posuđen iz Hrvatskog povijesnog muzeja te slike habsburških vladara za čije je vladavine bečka manufaktura bila vodeća u umjetničkom oblikovanju porculana. Sve u svemu, posrijedi je izuzetan projekt, važan ne samo za ljubitelje umjetnosti već i za Zagreb i Hrvatsku. Na otvorenju izložbe pojavit će se bečka društvena krema, a termin „svjetski, a naše“  čini se kao najprikladniji opis događaja koji prati nota bečke škole.