Schiaparelli i Prada: proljeće 2012. u Metu

| Art |

Schiaparelli i Prada

„Nemogući razgovori“ najnovija je izložba kostima u njuroškog Metropolitan muzeju koja istražuje šokantne sličnosti između Else Schiaparelli (1890. – 1973.) i Miuccie Prade, dvije talijanske dizajnerice iz različitih vremenskih razdoblja. 

Schiaparelli je živjela i radila u Parizu od 1920. sve do 1954. godine, a  bila je usko povezana s nadrealističkim pokretom, te je kreirala kultne komade kao što su "Tear" haljina, "Shoe" šešir, "Bug" ogrlica...Miuccia Prada, po struci diplomirani politolog, preuzela je obiteljski posao 1978. godine i usredotočila se na modu koja reflektira eklektičnu prirodu postmodernizma.

Nadahnuti Miguel Covarrubiasovim "Impossible Interviews" za Vanity Fair u 1930.-ima izložba prikazuje fiktivne razgovore ovih kultnih modnih ikona. Osim kostima,  izuzetno zanimljivi su i video isječci simuliranih razgovora između Schiaparelli i Prade u režiji slavnog Baza Luhrmanna fokusirajući se na to kako dvije  žene istražuju slične teme u svome radu kroz vrlo različite pristupe. Izložba prikazuje devedeset dizajnerskih komada i trideset dodataka od Schiaparelli iz kasnih 1920.-ih do ranih 1950.-ih godina, te Pradinih od kasnih 1980.-ih do danas. Izvučeni iz kolekcije Instituta za kostime i Pradine arhive, kao i ostalih institucija i privatnih zbirki potpis objekata oba dizajnera biti će raspoređeni u sedam tematskih galerija: "Waist Up/Waist Down," "Ugly Chic," "Hard Chic," "Naïf Chic," "The Classical Body," "The Exotic Body," i "The Surreal Body." 

Izložba traje do 19. kolovoza 2012.