Riječ godine je...

| Art |

Selfie Kim Kardashian
Selfie Kim Kardashian

Urednici Okxfordskog rječnika, najuglednijeg čuvara engleskog jezika, nesebično su dodijelili prestižno priznanje za riječ 2013. godine fenomenu digitalnog doba - selfie. Selfie, riječ koja označava autoportret napravljen kamerom mobilnog telefona ili web-kamerom, postala je riječ godine, jer je njena upotreba tijekom prošle godine porasla za 17.000 posto. Zbog tolikog zamaha u engleskom govornom području i širenja i van društvenih medija, riječ selfie je pokorila konkurenciju.

Prvi put se pojavila na australskom chatu 13. rujna 2002. godine, kao opis autoportreta nezavidne kvalitete u slangu. Godinama poslije riječ se prilično nezapaženo provlačila internetom. Međutim, u 2012. doživjela je veliki uspon do prave digitalne slave, navodi Oxfordski rječnik. Danas ovu riječ koriste diljem svijeta, a u kolovozu ove godine dobila je i svoje mjesto u rječniku, što mnogi smatraju odskočnom daskom za jezične sramote.

Riječ selfie je pokorila konkurenciju koju su, između ostalih, činile i riječi twerk, schmeat i bitcoin. Na selfie fotografiji proteklog ljeta uhvaćen je i papa Franjo.