Quentin Tarantino danas slavi rođendan, a ovo je njegovih top 5 filmova

| Art |

Danas rođendan slavi jedan od najpoznatijih redatelja današnjice, Quentin Tarantino, a mi vam donosimo njegovih top 5 filmova svih vremena. 

Pakleni šund (eng. Pulp Fiction) američki je film Quentina Tarantina iz 1994. godine koji je napisao scenarij zajedno s Rogerom Avaryjem. Poznat je po nelinearnoj radnji, eklektičnim dijalozima te ironičnoj mješavini humora i nasilja ispunjenoj citatima odnosno parafrazama poznatih filmova i popularne kulture. Nominiran je za sedam Oscara, uključujući najbolji film; Tarantino i Avary osvojili su nagradu za najbolji originalni scenarij. Na Filmskom festivalu u Cannesu nagrađen je Zlatnom palmom. Veliki komercijalni uspjeh revitalizirao je karijeru glavnog glumca Johna Travolte, koji je bio nominiran za Oscara, kao i Samuel L. Jackson i Uma Thurman.


Nemilosrdni gadovi (eng. Inglourious Basterds) američki je ratni film iz 2009. godine, redatelja Quentina Tarantina. Premijerno je prikazan 20. svibnja 2009. na Filmskom festivalu u Cannesu, u službenu je distribuciju pušten 21. kolovoza, a u hrvatska je kina stigao 1. rujna. Radnja filma odvija se za vrijeme Drugog svjetskog rata u okupiranoj Francuskoj i prati mladu Židovku Shosannu, vlasnicu pariškog kina, kao i skupinu američkih gerilaca židovskog podrijetla.


Reservoir Dogs je debitanski film Quentina Tarantina iz 1992. Prikazuje ono što se događa prije i poslije propale pljačke draguljarnice, ali ne i samu pljačku. U filmu se pojavljuje glumački ansambl kojeg čine Harvey Keitel, Steve Buscemi, Tim Roth,Michael Madsen, Quentin Tarantino, Eddie Bunker, Chris Penn i Lawrence Tierney. Tarantino je imao manju ulogu, kao i bivši kriminalac i kasniji pisac Eddie Bunker. Uključuje mnoge teme i estetiku koji se smatraju Tarantinovim zaštitnim znakovima: nasilni zločin, reference na popularnu kulturu, upečatljive dijaloge, obilne psovke i nelinearnu narativnu strukturu. 


Odbjegli Django (eng. Django Unchained) je američki epski vestern iz 2012. godine kojeg je napisao i režirao Quentin Tarantino. U filmu su glavne uloge ostvarili Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington i Samuel L. Jackson, a u kinima uSjevernoj Americi film se započeo prikazivati 25. prosinca 2012. godine.

Radnjom smješten u vrijeme nedugo prije početka Američkog građanskog rata na dubokom Jugu i starom Zapadu, film prati oslobođenog roba (Foxx) koji skupa s lovcem na glave (Waltz) kreće u misiju spašavanja svoje supruge (Washington) od okrutnog i karizmatičnog vlasnika plantaže (DiCaprio).


Kill Bill posvećen je Tarantinovoj ljubavi prema kung-fu flmovima, špageti vesternima i 70-ima. Film je podijeljen u tri dijela. Kao i dosadašnji Tarantinovi filmovi i ovaj je pun nasilja i krvi.