Prvih 5 dana 31. Tjedna suvremenog plesa je iza nas! Donosimo detaljan pregled

| Art |

Najveći regionalni plesni festival, 31. Tjedan suvremenog plesa, održava se od 28. svibnja do 7. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Karlovcu, a počeo je u srijedu 28. svibnja. Centralna lokacija festivala je Zagrebački plesni centar u Ilici 10, a ostale lokacije su Hrvatsko narodno kazalište, Muzej suvremene umjetnosti, Zagrebačko kazalište mladih, Kulturni centar Travno i Kazalište teatar &TD, dok će izvedbe u Rijeci biti u dvorani Filodrammatica na Korzu, a u Karlovcu u dvorcu Stari grad DubovacPrvi dan festivala, srijeda 28. svibnja 2014. u Zagrebu donio je tri plesne izvedbe te jedan koncert. 

Drugog dana festivala,  četvrtak 29. svibnja 2014. zagrebačkoj publici predstavili su se austrijska umjetnica Claire Granier koja je s početkom u 18 h u Zagrebačkom plesnom centru izvela djelo MULTIPLETWO, u koreografiji Georga Blaschkea, uz pratnju jednog od vodećih austrijskih bubnjara Niki Dolpa. MULTIPLETWO razmatra fenomen simultanosti i dupliciteta kroz koreografirano i glazbeno okruženje. Ova izvedba nastala je u produkciji austrijskog Movement Art Programa, a u sklopu međunarodnog projekta Beyond Front@

Trećeg dana festivala,  petak 30. svibnja 2014. s početkom u 18:00 h u Zagrebačkom plesnom centru publici se predstavio Tras studio koji je izveo koreografiju IZVOĐAČICE u koreografijiIrme Omerzo i Vilima Matule (HR). Autori se u ovoj predstavi bave temom samog izvođenja, a u fokus dolazi sam čin izvedbe. Izvođačice su treća predstava kolektiva čije su se članice (Petra Chelfi, Ivana Pavlović, Nina Sakić, Karolina Šuša i Martina Tomić) nakon godina pojedinačnog djelovanja okupile kako bi pokrenule produkciju zajedničkih radova.

U subotu 31. svibnja od 10.30 – 12.00 h u Zagrebačkom plesnom centruu sklopu programa 31. Tjedna suvremenog plesa održao se okrugli stol na temu „Inkluzija u plesnoj umjetnosti“, a u okviru europskog projekta Unlimited Access.

Govornici su bili Stine Nielsen, umjetnička voditeljica, Candoco (UK), Lucy Bennett, umjetnička voditeljica, StopGap (UK), Iva Nerina Sibila, umjetnička voditeljica, IMRC Integrated Movement Research Collective (HR), Bruno Rodrigues i Joana Gomes, VoArte (Portugal) i Onassis Cultural Foundation (Grčka) i okrugli stol se održao na engleskom jeziku. 

Nakon okruglog stola, a također na temu inkluzije u plesnoj umjetnosti, u Zagrebačkom plesnom centru održala se besplatna INTEGRIRANA PLESNA RADIONICA koju je vodila Stine Nielsen, umjetnička voditeljica Candoco Dance Company. Radi se o kreativnoj radionici integriranog plesa kroz koju su zagrebački plesači, koreografi i zainteresirani umjetnici imati priliku upoznati metodologiju rada Candoco Dance Company - svjetski najpoznatije skupine u području integriranog plesnog izraza. 

Petog dana festivala, u nedjelju 1. lipnja 2014., u sklopu Hrvatske koreografske platforme održalo se nekoliko predstava u Zagrebačkom plesnom centru: -110 = QUARTET of two Melite Spahić Bezjak u izvedbi Ane-Marije Bogdanović i Melite Spahić Bezjak, koji istražuje realne i imaginarne načine postojanja; zatim plesni duet DeKODer autorica i izvođačica Rine Kotur i Ivane Vratarić solo autorice i izvođačice Mateje Bilosnić THIS IS YOU  koji istražuje kako ples iskomunicirati kroz drugačiji medij osim tijela, a u ovom slučaju to je kosa koja preuzima ulogu protagonista; zatim PRISON OF DECISION u koreografiji i izvedbi Eme Janković i Andreje Solomun koja progovara o kompromisu između dvoje ljudi koji se podržavaju i vole. 

Nedjeljni program u Zagrebačkom plesnom centru završio je predstavom 15 MINUTA TRAFIKA u izvedbi i koreografiji riječkog tranzicijsko-fikcijskog kazališta TRAFIK koji ovom izvedbom obilježava petnaestu godišnjicu djelovanja. Na 31. Tjednu suvremenog plesa od Trafikovaca nastupaju: Lara Badurina, Edvin Liverić, Silvia Marchig, Josip Maršić, Andrej Mirčev, Iva Nerina Sibila, Gordana Svetopetrić i Žak Valenta.