Prvi \"Google\" slikovni riječnik

| Art |

Google foto rije�nik

Unazad nekoliko godina, internet je definitvno zamijenio klasične enciklopedije i ostale tradicionalne referencne izvore. Iskreno, kada ste zadnji put vidjeli enciklopediju? Ili Anićev riječnik? Pisci, znanstvenici, novinari i ostali najviše se služe online riječnicima i enciklopedijama, no ipak priznaju kako im fale knjige i dobro staro knjiško istraživanje. Stoga je bilo samo pitanje vremena kada će nekome pasti na pamet ideja da napravi kombinaciju starog tradicionalnog medija sa onim novim, digitalnim.

Dvojica londonskih umjetnika, Ben West i Felix Heyes odlučili su vidjeti kako bi izgledao engleski jezik 2012. godine u slikama. Zamijenili su 21 000 riječi koje su našli u standardnom engleskom riječniku sa slikom koja se prva pojavljuje za svaku od tih riječi u slikovnoj Google tražilici.

Rezultat je knjiga jednostavnog naziva “Google” koja je otisnuta na čak 1240 stranica poput svakog pravog riječnika ili enciklopedije koji su inače dolazili u serijama knjiga. Slike su poslagane abecednim redom bez ijedne riječi. Poznato je da fotografije govore tisuće riječi pa bi ovakav riječnik mogao biti zaista interesantan.

Umjetnici smatraju kako njihova knjiga predstavlja nefiltrirani i nekritični prikaz stanja ljudske kulture u 2012. godini. O sadržaju kažu kako je njihova procjena da je preko pola knjige ispunjeno fotografijama koje su gnjusne i odbojne poput ratnih medicinskih fotografija, fotografija smeća, rasizma i loših crtića. Nažalost, očito da nam je svaka druga riječ u svakodnevnici gnjusna i odbojna... Ili barem tako kaže Google!