Prva skulptura na svijetu od platinaste žice

| Art |

Nelson Mandela
Nelson Mandela

Prije nekoliko dana svijet je slavio rođendan velikog mirotvorca, političara i humanista Nelson Mandele, a njemu u čast dizajner Tom Rucker odlučio je napraviti ovu zaista posebnu skulpturu. Tom je 2009 posjetio Južnoafričku Republiku i shvatio je kako tamošnjoj djeci inspiracija i idol nije neki nogometaš, pjevač ili drugi sportaš već najpoznatiji svjetski borac za slobodu – Nelson Mandela. Naime, kada su upitana tko je njihov uzor u životu i tko bi željeli biti kada odrastu, južnoafrička djeca su anonimno i gotovo jednoglasno izvikivala ime ovog velikog čovjeka.

Nakon njegovog povratka iz JAR-a, Tom je odlučio na neki način odati počast svome novootkrivenom idolu i čovjeku koji služi kao inspiracija ljudima diljem svijeta. Ova trodimenzionalna skulptura Nelsona Mandele u stvarnoj veličini inspirirana je dizajnom i strukturom kupole Geodesic Domea arhitekta Buckminster Fullera. Rucker je koristio platinaste žice zbog njihove lakoće i izdržljivosti te ih je spajao laserskim zrakama. Bilo je potrebno odrediti oko 1,9 milijuna laserskih točki kako bi se stvorila ova prva skulptura na svijetu izrađena od platinaste žice.

Stražnji dio skulpture odnosno glave napravljen je od porculana, a u oči su mu postavljeni crni dijamanti. Umjetnikova ideja da koristi crnu i bijelu boju simbolizira Mandelinu viziju jedinstva i jednakosti. Odsustvo ijedne boje simbolizira beznačajnost boje kože i dodatno naglašava jednakost svih što je cijeloživotna Mandelina tantra koju bi trebali prigrliti svi ljudi na svijetu.