Pronađen dijamant od 476 karata

| Art |

Pronađen dijamant od 476 karata

Još jedan vrijedan dijamant, ovaj put 476-karatni, pronađen je u Sijera Leoneu, osam mjeseci nakon pronalaska iznimno velikog dijamanta na istoku zemlje. Za pronalazak ovog dijamanta koji je, kao i prethodni, pronađen u pokrajini bogatoj nalazištima dijamanata Kono, zaslužna je tvrtka za istraživanje ruda Meya, registrirana 2015. u Sijera Leoneu, izjavio je za AFP glavni direktor Državne agencije za rudnike Sahr Wonday.


Tvrtka je u 51-postotnom vlasništvu Trustco Ressourcesa, kompanije sa sjedištem u Namibiji, a 49 posto posjeduje društvo Germinate Sierra Leone.
Trustco u priopćenju tvrdi da je "po prvoj procjeni ovo 29. po veličini dosad pronađen dijamant", ali o njegovoj vrijednosti može se "samo nagađati" prije nego ga ispitaju stručnjaci.
"Vlada je tvrtki odobrila izvoz dijamanta, po zakonu o pravu istraživačkih tvrtka", rekao je, dodajući da će se prodati na međunarodnoj dražbi uz minimalnu cijenu kako bi Sijera Leone imao najveću korist od prodaje.
Vlada Sijera Leonea priopćila je u listopadu da će se 709-karatni dijamant pronađen u ožujku prodati 4. prosinca na dražbi u New Yorku.