Proglašeni pobjednici "Hrvatske novinske fotografije 2012"

| Art |

Događaj - 1. mjesto ujedno i fotografija godine koju je snimio Nikola Šolić

Jučer se u Novinarskom domu održala svečana dodjela nagrada za najbolje radove domaćih fotoreportera, ove godine pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, g. Ive Josipovića. Bila je to deseta, jubilarna godišnjica projekta Hrvatska novinska fotografija, najvećeg događaja koji promovira fotoreportersku struku u Hrvatskoj. 

U natječaju Hrvatska novinska fotografija 2012. sudjelovalo je 97 autora s 1.798 fotografija. Natjecanje se odvilo u 7 kategorija, uz dodatnu nagradu za fotografiju godine koje je odabrao međunarodni stručni žiri, koji su činili: Laurent Rebours, glavni urednik fotografije za Francusku u sjevernu Afriku agencije Associated Press, Daria Bonera, urednica fotografije talijanskog izdanja National Geographic Traveler i Matko Biljak, urednik fotografije Slobodne Dalmacije.

Pobjednici po kategorijama su: g. Nikola Šolić (kategorija „Događaj“), g. Veljko Martinović (kategorija „Svakodnevni život“), g. Ronald Goršić (kategorija „Reportaža/kolekcija“), g. Filip Brala (kategorija „Portret“), g. Kristijan Tabet (kategorija „Kultura i umjetnost“), g. Damir Senčar (kategorija „Sport“) te g. Stipe Surać (kategorija „Priroda i okoliš“). Nagrada za fotografiju godine pripala je g. Nikoli Šoliću koji je pobijedio u kategoriji Događaj.

Kultura i umjetnost 2. mjesto - snimio Srđan Vrančić
Kultura i umjetnost 2. mjesto - snimio Srđan Vrančić

Od 12. travnja sve fotografije će biti izložene u Klovićevim dvorima, a nakon toga putujuća izložba će posjetiti Pulu, Split, Varaždin, Vinkovce, Zadar, Šibenik i Slavonski Brod.

Nama posebno zanimljiva fotografija je ona Srđana Vrančića koji nam na interesantan način pokazuje drugu stranu modnog svijeta. Koja fotografija je vama najbolja?