Predstavljen adventski program u MUO

| Art |

Predstavljen adventski program u MUO

Već tradicionalno i ove godine Muzej za umjetnost i obrt se pridružuje adventskom programu Grada Zagreba bogatim programom, i prije svega, dvjema novim, jedinstvenim izložbama. Na krilima prošlogodišnje nezaboravne i jedinstvene izložbe o najslavnijem baletu na svijetu Orašar – najljepša božićna bajka koja je postigla velik uspjeh i ove godine posjetitelji će moći uživati u jednako bajkovitoj izložbi izuzetno vrijedne i jedinstvene donacije hrvatsko - britanskog baletnog umjetnika Jelka Yureshe od 6. prosinca.

Predstavljen adventski program u MUO
@muozagreb

Druga, jednako važna izložba pod nazivom Na iglama - modni dizajn Igora Galaša otvara se 19. prosinca, posvećena je mladom talentiranom i svjetski nagrađivanom modnom dizajneru Igoru Galašu. Riječ je o toploj i inspirirajućoj adventskoj izložbi koja će predstaviti autorove impresivne i unikatne radove u pletivu. Izložba će prikazati svijet čarobne igre pletiva predstavljajući autorov dugogodišnji opus unikatnih kreacija u više od 80 predmeta, odjeće i nacrta iz nagrađivanih kolekcija od 2006. do 2012. godine.

U siječnju 2018 godine, MUO je pripremio još jednu zanimljivu izložbu pod nazivom DrawAttention! Izložba za crtanje koja će prikazati rad Akiko Sato, japanske umjetnice s dugogodišnjim boravkom u Hrvatskoj. Ona je pronašla fascinaciju u detaljima ukrasnih elemenata muzejskih predmeta, te je kao rezultat umjetničkog razgovora s tim izražajnim stanovnicima zbirki, nastala serija brzih crteža i skica na svili koje otkrivaju različitost njihovih karaktera i raspoloženja. Izložba koja obogaćuje jedinstven Stalni postav Muzeja i daje mu novu maštovitu dimenziju kroz pogled suvremenih umjetnika.
Doživljaj Adventa u MUO upotpunit će pregršt zanimljivih popratnih događanja. Već krajem studenog, MUO će otvoriti vrata svojih muzejskih kreativnih radionica u kojima su nastali brojni zanimljivi i unikatni radovi posljednjih 11 godina pod vodstvom Pedagoškog odjela. Javnost će moći jednostavno uzeti i „udomiti“ radove koji im se sviđaju. Izložba „Udomi rad“ otvara se 28. studenog.

Predstavljen adventski program u MUO
@muozagreb

Tijekom prosinca i siječnja posjetitelji će moći uživati u brojim kreativnim radionicama. Posebno zanimljive bit će Isprepletene radionice uz izložbu „Balet i strast – donacija Jelka Yureshe“ od kojih će se prva održati 2. i 3. prosinca od 10 do 14 sati na kojoj će se izrađivati nakit za muzejsko božićno drvce. Radionicu će, uz pedagoški odjel, voditi gost dizajner Igor Galaš.

Posebna zanimljivost od prosinca sve do veljače bit će druženja kroz tematske cikluse u suradnji s trećim programom Hrvatskog radija i emisijom „U svijetu baleta“ u organizaciji autora koncepta izložbe Balet i strast- donacija Jelka Yureshe, gospodina Mladena Mordeja Vučkovića i Davora Schopfa. Na tribinama u Muzeju za umjetnost i obrt uživo će se razgovarati s brojnim poznatim umjetnicima, uz slavnog Jelka Yureshu, gostovat će i Irena Pasarić, Milko Šparemblek, Svebor Sečak, kostimografkinje Dženisa Pecotić i Elvira Ulip, Ljiljana Gvozdenović te Plesna skupina A. Završnica tematskih ciklusa bi će 14. veljače na temu „Ususret Valentinovu - Romeo i tri Julije“ na kojoj će gostovati Sonja Kastl, Zlatica Bašić Stepan, Vesna Butorac Blaće i Dinko Bogdanić.
I ovog Adventa MUO će nastaviti biti dijelom već prepoznatljivog identiteta „Muzej dobrog zvuka“ uz šetnju hrvatskom i europskom glazbenom zvukovnicom kroz koncerte iz ciklusa TRIADE V. Antiphonus, koncert ansambla Flanders Recorder Quarteta u organizaciji Hrvatskog glazbenog centra, treću koncertnu sezonu ciklusa CRISTOFORIUM na povijesnim klavirima, Adventski koncert Cantate Domino - Gospel zbor Sunce i gosti, te Festival Adventskih i Božićnih Pjesama „Djeca za Djecu“ uz nastup dječjih zborova glazbenih škola iz Zagreba, Rijeke i Splita. Festival je humanitarnog karaktera a prihod je namijenjen djeci oboljeloj od malignih bolesti.