Predstavljen 10. ZagrebDox!

| Art |

Press konferencija ZagrebDox

Predstavljeno deseto, jubilarno izdanje ZagrebDoxa!

Nepunih mjesec dana preostalo je do jubilarnog ZagrebDoxa! Organizatori festivala na današnjoj konferenciji za medije predstavili su ovogodišnje festivalsko izdanje. Deseti ZagrebDox održat će se od 23. veljače do 2. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol. Bogat festivalski program i ove godine donosi više od 150 dokumentiranih priča iz cijeloga svijeta.

Još jednom
Još jednom

Filmovi u natjecateljskim programima ZagrebDoxa, međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, u utrci su za Velike pečate, glavne festivalske nagrade. Mali pečat dodjeljuje se autorici ili autoru do 35 godina starosti, a nagrada Movies That Matter filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava. HT nagradu publike većsedam godina dodjeljuje generalni sponzor festivala Hrvatski Telekom. Nagrada mojoj generaciji dodjeljuje se prema izboru direktora festivala Nenada Puhovskog, i to najboljem filmu autora njegove generacije. Nagrađuju se i najbolji filmovi iz programa Teen Dox i Phone Dox.

Ukrajina nije bordel
Ukrajina nije bordel

ZagrebDox ponovno donosi i niz popularnih službenih programa: Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Happy Dox, Majstori Doxa, Glazbeni globus, Teen Dox, Biografski Dox, ADU Dox, Factumentarce i Phone Dox. Popratni programi uključuju brojne retrospektive: selekciju najboljih dokumentaraca po izboru filmskih kritičara i dokumentarista Moj najbolji dox, Retrospektivu filmske škole Wajda iz Poljske i retrospektivu filmova u izboru Gerwina Tamsme s Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu – Dokufikciju. Domaće filmove predstavljamo u Retrospektivi hrvatskih dugometražnih dokumentaraca u selekciji filmske kritičarke i filmologinje Diane Nenadić, a autorsku večer posvećujemo radovima predsjednika ovogodišnjeg međunarodnog žirija – Damiru Čučiću. Retrospektiva ZagrebDox Pro donosi filmove koji su začeti na festivalskom programu za profesionalce, a koji i ove godine donosi opsežan sadržaj edukativnih radionica i niz renomiranih predavača. 

Brat po krvi
Brat po krvi

"Prije deset godina, objašnjavajući razloge upuštanja u avanturu nazvanu ZagrebDox, napisao sam: ZagrebDox je novi međunarodni natjecateljski dokumentarni festival koji bi trebao zauzeti ono mjesto u kulturnoj ponudi Zagreba i Hrvatske koje u stvari nikada i nije bilo napučeno. Jer takvog festivala u Hrvatskoj, pa i u regiji, naprosto nema. ... Gledatelji su stoga uskraćeni za mogućnost da saznaju kako je dokumentarac danas, možda više nego ikada u svojoj povijesti, živa, kreativna, uzbudljiva, popularna, rizična ali i prekrasna vrsta filmskog izražavanja. Zbog svega toga odlučili smo pokrenuti festival čija je ambicija upoznati najširu publiku s najboljim svjetskim dostignućima dokumentarnog filma i predstaviti širok spektar dokumentarističkih tema, autora i žanrova", izjavio je direktor festivala Nenad Puhovski.

Nenad Puhovski - press konferencija 10. Zagreb Dox
Nenad Puhovski - press konferencija 10. Zagreb Dox

"Danas, deset godina kasnije, mislim da mirno mogu reći kako smo ispunili zadatak koji smo stavili pred sebe. Jer ako ubrojimo filmove koji će biti prikazani na ovogodišnjem ZagrebDoxu i usvojimo projekciju njihovih potencijalnih gledatelja dolazimo do zaista impresivne brojke od 1.500 filmova i oko 200.000 gledatelja! Brojke su to kojih se ne bi postidjeli ni daleko veći i financijski 'potkovaniji' festivali u sredinama čije metropole imaju više stanovnika nego čitava Hrvatska. No, nisu samo brojke važne. Ono što predstavlja glavni adut svakog pa i ovogodišnjeg ZagrebDoxa jesu kvaliteta i raznolikost njegovih programa. Međunarodna konkurencija ove godine broji niz izvanrednih ostvarenja. Uz otprije najavljene filmove Brat po krvi i Pjesma iz šume, koji su osvojili priznanja na Sundanceu, Hot Docsu, IDFA-i i brojnim drugim festivalima, u utrci za Veliki pečat ove se godine natječe i sirijsko-njemački film Povratak u Homs u režiji Talala Derkija koji je prije nekoliko dana osvojio veliku nagradu žirija na festivalu u Sundanceu. Višestruko nagrađivani dansko-švedski dokumentarac Ekspedicija na kraj svijeta Daniela Dancika vodi
nas na veličanstveno putovanje na sami kraj svijeta, do otapajućih masiva sjeveroistočnog Grenlanda. Konkurencija uključuje i jednu nominaciju za Oscara – riječ je o američkom filmu Prljavi ratovio istraživanju američkih tajnih ratova od Afganistana do Jemena i Somalije. Cijenjeni poljski dokumentaristi Marcel i Paweł Łoziński odvažili su se na neobičnu filmsku avanturu, a rezultat su dvije različite verzije i vizije istog projekta, dva uspješna filma Otac i sin te Otac i sin na putu.

I ove godine posebno smo ponosni i na čitav niz premijera hrvatskih dokumentaraca, nove programe i autorefleksivne retrospektive. U regionalnoj konkurenciji tako gledamo dobitnika Zlatnog lava na prošlogodišnjoj Mostri, talijanski film Sacro GRA i najbolje dokumentarce s netom završenog festivala u Trstu Posebna potreba Carla Zorattija i Bujica ljubavi u režiji Ágnes Sós, a predstavljamo i svjetske premijere brojnih domaćih filmova: Naslovnica Silvane Menđušić, Mitch – dnevnik jednog šizofreničara Damira Čučića, Još jednom Ane Opalić i Noe Pintarića te festivalske premijere filmova Ovrha Nevena Hitreca, Dragi Lastane! Irene Škorić i druge. Program Biografski Dox donosi zanimljive portrete utjecajnih ličnosti, dok Kontroverzni Dox i Stanje stvari nanovo aktualiziraju probleme i fenomene suvremenog društva, kao što to čini Ukrajina nije bordel Kitty Green, film o provokativnom ukrajinskom feminističkom pokretu Femen ili Gospodar svemira Marca Baudera o vodećem njemačkom investicijskom stručnjaku. Happy Dox donosi priče koje će gledatelje razveseliti i zabaviti, Glazbeni globus uključuje još jednu nominaciju za Oscara, film Pet metara od slave Morgana Nevillea, a Majstori Doxa donose nove filmove renomiranih imena svjetske dokumentaristike: Lucy Walker, Alexa Gibneya, Wanga Binga, Nicka Broomfielda i drugih. Ovim festivalskim izdanjem završava prva dekada ZagrebDoxa. Druga tek što nije započela!", zaključio je Puhovski.

"U pet dvorana kina Cineplexx prikazat ćemo 18 različitih programa, odnosno 150 dokumentaraca. Cijena ulaznica ostaje 20 kuna za dnevne i 25 kuna za večernje projekcije, a za program Teen Dox iznosi 15 kuna. Nakon zatvaranja festivala i dodjele nagrada u nedjelju, 2. ožujka, po cijeni ulaznice od 35 kn, naši će posjetitelji već tradicionalno moći pogledati sve nagrađene filmove u programu The Best of Fest. I ove godine u jednoj dvorani besplatno prikazujemo sve filmove iz međunarodne i regionalne konkurencije bez hrvatskih podnaslova. Tako će dvorana broj dva opet biti besplatna cijeli tjedan", izjavila je producentica festivala Lucija Parać.

"Drago nam je da i ove godine možemo posebno zahvaliti Hrvatskom Telekomu koji je, prepoznajući važnost filma i filmskih festivala, već osmu godinu zaredom generalni sponzor ZagrebDoxa. A ZagrebDox se opet održava i uz visoko pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske, prof dr. sc. Ive Josipovića, i potporu Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra i programa MEDIA Europske unije. Uz bogat program jubilarnog izdanja, veselimo se još jednom festivalu", zaključila je Lucija Parać.

"Kao višegodišnji partner vodećih filmskih festivala u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom posebno je ponosan na partnerstvo sa ZagrebDoxom koje traje već osam godina. Naša je namjera učiniti kvalitetne filmske sadržaje dostupne svima zainteresiranima diljem Hrvatske. Zato mi je posebno drago što će vrhunski filmovi sa ZagrebDoxa biti dostupni široj publici u našoj videoteci MAXtv. Kako bismo dodatno doprinijeli dostupnosti kvalitetnih filmova, na tportalu organiziramo i online festival. Svake nedjelje na podstranici MAXtv Filmofeel ljubitelji dobrog filma mogu uživati u Nedjeljnoj avanturi uz dva vrhunska filma. Tu smo platformu pokrenuli prvi u ovome dijelu Europe i kontinuirano ćemo je nadograđivati vrhunskim filmovima nagrađivanima na svjetskim filmskim festivalima", izjavila je Maja Weber, direktorica Odjela za odnose s javnošću u Hrvatskom Telekomu.