Posljednji radovi Ivane Popović na izložbi

| Art |


Ivana Popović

Danas će se u Galeriji Greta, Ilica 92, u 20 sati otvoriti izložba "Svijet oko nas", zajednička izložba prerano preminule akademske kiparice, slikarice, umjetnice i modne dizajnerice Ivane Popović i Dinka Josipa Domaćinovića. Ivana Popović i Dinko Josip Domaćinović počeli su surađivati daleke 1991. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Prošle godine su dogovarali rad na više projekata (izložbe, uređivanje interijera, eksterijera, modne performanse, art radionice i još puno toga)…

U zadnjim danima njenog života Dinko je obećao Ivani da će dovršiti njen rad i nastaviti sve što su planirali i kako sam Dinko kaže: „Ostalim skupa započetim "aktivnostima" nastojim održati njenu energiju među nama…“

Nakon izložbe u Osijeku (6.12.2016.), ove u Zagrebu, sljedeća izložba biti će na njezinom otoku Krku 15.7.2017. Izložba je prodajnog karaktera.

O Ivaninoj i Dinkovoj izložbi predgovor je napisala Nataša Ivančević: „Svijet oko nas“

Ivana Popović akademska kiparica preko dvadeset godina djelovala je kao multimedijska umjetnica objedinjujući djelovanje na nekoliko područja: kiparstvo, slikarstvo, crtež, kazalište, moda i performans. Za sebe je znala reći da se bavi teatralizacijom vizualne kulture. Njeno djelovanje na području mode bazira se na neobičnim i provokativnim, društveno i fenomenološki osviještenim modnim revijama kojima propituje suvremene fenomene - modnu industriju, industriju zabave i masovnih medija. Neovisno o mediju djelovanja, često joj je upravo vlastiti život polazište umjetničko-aktivističkog djelovanja pa je tako sintagma Umjetnost kao život primjenjiva na veliki dio njena multimedijskog djelovanja.

Često inspiraciju je pronalazila u preuzimanju motiva proučavajući «visoku» i «nisku» kulturi. Za ciklus crno-bijelih slika 'Bad - Bad Boysi', modele za portrete muškaraca pronašla je u popularnim američkim televizijskim serijama (CSI- FBI, Miami, New York), čitanju novina (crne kronike) i promatranju muškaraca po ustanovama i ulicama. Radovi su nastajali i u živoj interakciji s publikom, na cjelodnevnim performansima na kojima je kreirala, šivala i prezentirala svoje radove.

Ivana Popović dugogodišnjim projektom «Promatrači», koji je započela 2011. u glini oblikovala je na tisuće minijaturnih glava različitih fizionomija, koje su u gustim skupinama posjećivali razne lokacije i postajali sudionicima kulturnih ali i svakodnevnih događanja: od posjeta koncertima i izložbama Dubrovačkih ljetnih igara 2011. godine, hitne pomoći, veterinarske ambulante, shoping centra do stalnog postava Muzeja suvremene umjetnosti i Muzeja hrvatskog turizma. Popović je sumirala: „Kad sam se upustila u izradu tih lica sami oni su me doveli do odmaka od njihove tehničke stvarnosti i započeli avanturu promatranja raznih rizičnih prenapregnutih situacija iz života ljudi.“

Dinko Josip Domaćinović akademski je slikar koji izlaže od 1992. godine na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Uz slikarstvo bavi se i ilustracijom, dizajnom, multimedijskom umjetnošću, performansima, videom i umjetničkim događanjima. Slikarstvo doživljava kao katarzični proces kojim traga za smislom postojanja, pa je ono medij istraživanja duhovnih vrijednosti i spiritualnog. Koristi boje intenzivnog spektra, a pastoznim namazom stvara reljefnu gradbenost slike. Spiralne i vrtložaste forme prate energetske tokove do kojih dolazi osluškujući vlastita unutarnja stanja. Čiste primarne boje kovitlaju se oko zamišljenog središta slike dajući snažan energetski naboj slikanoj površini. Umjetnost je za Domaćinovića važno sredstvo upoznavanja i otkrivanja osobnih spiritualnih snaga, kojim ponire u drevna znanja, a slikanje doživljava i kao performativni čin.

Zajedničko umjetničko djelovanje Dinko Domaćinović i Ivana Popović započeli su u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 17. lipnja 2014. godine. U sklopu izložbe Vlaste Delimar izveli su zajednički performans pod nazivom «Šiva». Tema umjetničkog događanja je čin konstrukcije i dekonstrukcije forme i materijala. Domaćinović je tijekom dana oslikavao bijelo 20-metarsko platno slikajući pritom i tijela modela, a Popović je od oslikanog platna šivala odjeću koju su nosili modeli, transformirani u dvojnice Vlaste Delimar u završnoj modnoj reviji događaja. Dinamična interakcija tijela modela i pokreta tijela slikara koji performativnim činom oslikava platno dinamičnom kolorističkom paletom, proces nastanka novog objekta šivanjem odjeće i modna revija, snimljeni su video kamerom i montirani u video, kao dokument događaja.