Posjetite izložbu Dekodiranje slika

| Art |

 

Promocija knjige eseja o djelima naivne i autsajderske umjetnosti Dekodiranje slika 2 autorice Svjetlane Sumpor, novog izdanja Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, održala se krajem prošle godine. Istodobno je tom prilikom otvorena izložba djela kojima su eseji posvećeni, a koja će posjetiteljima biti otvorena do 17. siječnja 2016.

Eseji knjige Dekodiranje slika 2 posvećeni su stilski raznolikim djelima, koje je izradilo više umjetnika, međusobno različitih po umjetničkoj poetici i izrazu. Riječ je o djelima Ilije Bosilja, Dragana Gažija, Ivana Generalića, Willema van Genka, Pietra Ghizzardija, Drage Juraka, Ivana Rabuzina, Matije Skurjenija, Drage Trumbetaša i Mirka Viriusa. Iako je većina iz fundusa HMNU, riječ je o djelima koja nisu u stalnom postavu, izlagana su tek povremeno te su razmjerno slabo poznata u javnosti.  

Izložba dekodiranje slika

Analize umjetničkih djela u knjizi Dekodiranje slika 2 koncipirane su s namjerom da gledateljima slika pruže uporišne točke za gledanje i razumijevanje djela, obrate im pozornost na znakovite, važne detalje i njihovu ulogu u kompoziciji slike. Također, namjera im je dati poneku dodatnu informaciju o kontekstu nastanka djela, ako je taj kontekst presudan za njegovo razumijevanje.

Knjiga Dekodiranje slika 2 sadrži 11 eseja o odabranim djelima, reprodukcije u boji te bilješke o zastupljenim umjetnicima. Dvojezična je, s tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku. Izložba se može pogledati do 17. siječanja 2016., godine svakim danom osim ponedjeljkom i blagdanom i naša preporuka je da je svakako posjetite.