Pogledajte velike promjene Pariza sredinom 19.stoljeća

| Art |

Pogledajte velike Pariške promijene sredinom 19.stoljeća

Na prvi pogled možda nećete prepoznati romantičan grad, ali fotografije pokazuju prve velike promjene u stvaranju Pariza kakvog znamo danas. Za sve je zaslužan fotograf Charles Marville, koji je od grada bio zaposlen da fotografira velike promjene, a njegove fotografije danas stvaraju neprocjenjivu arhivu. Fotografije koje vam donosimo dio su velike izložbe “Charles Marville: Photographer of Paris” u Metropolitan Museum of Art u New Yorku.

Marville je svojim fotografijama zabilježio širenje uskih uličica, postavljanje plinskih svjetiljki i mnoge druge  javne projekte, ali tako da ostaju interesantni i ljudima i suvremenim umjetnicima. Grad je u ovoj priči stavljen u ulogu autora!

Iako je danas slavljen i njegove fotografije se mogu vidjeti po raznim muzejima, Marville je umro neproslavljen, nakon što je prestao dobivati proviziju. Trebalo je proći gotovo cijelo stoljeće dok njegove fotografije nisu postale cijenjene po umjetničkoj i povijesnoj viziji. Pogledajte nevjerojatan Pariz u galeriji.

Pogledajte velike Pariške promijene sredinom 19.stoljeća
Pariz u doba velikih transformacija