Počinje Berlinale - berlinski filmski festival

| Art |

Dugoočekivani „The Grand Budapest Hotel“ slavnog Wesa Andersona ima čast otvoriti 64. po redu Berlinski međunarodni filmski festival. Berlinale se ove godine održava od danas pa sve do 16. veljače, a o ovom filmu smo već pisali ovdje. Službeni trailer za film u kojem glumi zavidna filmska ekipa poput Ralph Fiennesa, Tilde Swinton, Edwarda Nortona, Jude Lawa, Billa Murraya, Owena Wilsona, Adrien Brodya i Williema Dafoea možete pogledati u nastavku.

The Grand Hotel Budapest

Ove godine će se na programu naći više od 400 filmova podijeljenih u različite kategorije među kojima su najvažnije natjecateljska, panorama, forum i generacija dok će britanskom redatelju Kenu Loachu biti uručen Zlatni medvjed za životno djelo. 

The Grand Budapest Hotel
The Grand Budapest Hotel

Jedan od filmova u natjecateljskoj kategoriji koji je već izazvao veliku pozornost je “Odred za baštinu“ koji se u našim kinima prikazuje od 20.02 i koji je također okupio sjajnu glumačku ekipu. Priču temeljenu na istinitim događajima o vojnicima iz Drugog svjetskog rata koji pronalaze i spašavaju neprocjenjivo umjetničko blago od nacista, režirao je George Clooney, a osim njega, uloge su ostvarili i Matt Damon, John Goodmann, Bill Murray i Cate Blanchet. 

The Monuments Man

Međunarodnim žirijem Berlinalea predsjedava američki producent James Schamus koji je dugogodišnji suradnik proslavljenog redatelja Anga Leeja, dok će u natjecateljskoj kategoriji predsjedavati Barbara Broccoli, također producentica koja je između ostalog producirala i filmove iz serijala o Jamesu Bondu, zatim danska glumica Trine Dryholm, iranska autorica Mitra Faharani, američka glumica Greta Gerwig, francuski redatelj Michel Gondry, hongkonški glumac Toni Leung i austrijski glumac i dvostruki oskarovac, Christoph Waltz. 

Berlinale je uz canneski i venecijasnki, jedan od najvažnijih i najuglednijih filmskih festivala u Europi.