Počeo deseti Zagreb Film Festival!

| Art |

Hrvoje Laurent i Boris T. Matić
Hrvoje Laurent i Boris T. Matić

Projekcijom filma 'Posljednji Elvis' sinoć je otvoren jubilarni deseti Zagreb Film Festival. Ceremoniju otvaranja započeli su festivalski direktori Boris T. Matić i Hrvoje Laurenta.

'Deseti Zagreb Film Festival je pred nama s dosad najvećim brojem filmova iz najviše zemalja svijeta i najviše različitih programa. Uz uobičajene programe, spremili i dosta noviteta, a posebno bi izdvojili prošireni edukativni modul festivala pod imenom INDUSTRIJA MLADOST!', izjavio je Boris T. Matić.  

'Proširenje programa zahtijevalo je i širenje na više ekrana, tako da ćemo se u sljedećih osam dana družiti u šest zagrebačkih kina, a našoj vjernoj publici povodom rođendana poklanjamo i pregršt besplatnih projekcija', dodao je Laurenta.

Putem kratkog video uratka potom su se svi prisutni prisjetili prethodnih devet godina festivala. 'Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svima koji su zajedno s nama razvijali festival svih ovih godina, od javnih struktura i sponzora koji su nas financijski podržavali, medija koji su nas pratili do volontera i ostale festivalske ekipe koja je svake godine gotovo ne spavajući organizirala cijelu ovu priču. Konačno, zahvaljujemo se i našoj publici koja nas je uvijek vjerno pratila i bez koje festivala ne bi ni bilo', izjavio je Hrvoje Laurenta.

Laurent, Zlatar, Matič, Pavičić, Vukičević i Ljuština ZFF
Laurent, Zlatar, Matič, Pavičić, Vukičević i Ljuština

Potom festival je otvorila zamjenica Gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević. 'U ovoj prilici malo sam emotivna jer riječ je o desetom izdanju Zagreb Film Festivala. Naravno, svako prijašnje izdanje očekivali smo s nestrpljenjem, ali ovaj jubilej je ipak nešto posebno za grad Zagreb. Istaknula bih nekoliko imena prisutnih večeras koji su važnost Zagreb Film Festivala prepoznali od samih početaka. Riječ je o Andrei Zlatar Violić, Velimiru Stojsavljeviću te Dušku Ljuštini. Zagreb Film Festival obiluje izvrsnim programom, bogatom koncepcijom te raznolikim autorskim poetikama, najnovijim i najboljim filmskim pričama te ono što je posebno važno za Grad Zagreb – jako je dobro posjećen', izjavila je Zagreba Jelena Pavičić Vukičević i festival proglasila otvorenim.

Prije dvije godine Hrvatska udruga producenata na Zagreb Fim Festivalu oformila je stalnu godišnju nagradu 'Albert Kapović' u spomen preminulog utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra. Spomenuta nagrada dodjeljuje se fizičkim i pravnim osobama koje su se tijekom godine istaknule u radu u području filmske umjetnosti ili čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Nakon Martine Petrović i Hrvoja Hribara, ove godine nagrada je pripala Siniši Juričiću

Siniša Juričić na ZFF-u
Siniša Juričić

'Ove godine nagradu zasluženo prima diplomant prve generacije studenata produkcije, kolega Siniša Juričić, za izniman međunarodni angažman na budžetiranju i produkciji dokumentarnih filmova, a posebice za koproducentski rad na začudnom dokumentarcu 'Posljednja ambulantna kola Sofije', filmu koji je uz brojne smotre bio uvršten i u jedan od službenih programa ovogodišnjeg Kanskog festivala. Domaći film rijedak je gost u službenim programima najprestižnijih svjetskih festivala, pa se sudjelovanje i uspjeh u  Cannesu može ocijeniti i kao bitan iskorak hrvatske kinematografije, stoji u pojašnjenju Povjerenstva Hrvatske udruge producenata koju je publici obznanio prof. Vedran Mihletić i nagradu uručio Siniši Juričiću.

'Zahvaljujem svojoj familiji što me trpi, ali i još petoro ljudi koji su prošli puno toga samnom: Vanji Sremac, Jadranki Hrgi, Ivani Ivišić, Sanji Ravlić te najhrabrijem čovjeku koji je zaslužan zašto imamo tako dobar audiovizualni centar – Hrvoju Hribar', rekao je Siniša Juričić preuzevši nagradu.

Na samom kraju ceremonije Boris T. Matić najavio je film otvaranja 'Posljednji Elvis'. Prije projekcije, putem video poruke sve je posjetitelje pozdravio autor spomenutog uratka, redatelj Armando Bo.

10. Zagreb Film Festival
Otvoren 10. Zagreb Film Festival

Nakon prve večerašnje projekcije na festivalu, ponedjeljak donosi niz filmova iz različitih programa i to u periodu od 10 sati do 23 sata. Sve informacije o festivalskom programu možete pronaći na službenim stranicama www.zagrebfilmfestival.com