Pobjednik 67. Cannes film festivala je: "Winter Sleep"!

| Art |

Winter sleep
Winter sleep

Turski film „Winter Sleep“ pobjednik je 67. filmskog festivala u Cannesu. Nije iznenađenje, jer je ovaj film kotirao odlično kod filmskih kritičara. Radi se o priči o Aydinu, bivšem glumcu, koji vodi mali hotel zajedno sa suprugom s kojom ima burne odnose, a tu je i njegova sestra koja pati jer se upravo razvela. Kada tijekom zime padne snijeg i zarobi ih u hotelu, njihovi sukobi će se pojačati.

Za redatelja Nuri Blige Ceylana, ovo je četvrta nagrada u Cannesu, 2003. godine je za film „Uzak“ osvojio Grand Prix nagradu žirija, 2008. je za film „Tri majmuna“ osvojio nagradu za najboljeg redatelja, 2011. godine je za film „Bilo jednom u Anatoliji“ ponovno osvojio Grand Prix žirija, da bi sada osvojio prvu nagradu, Zlatnu palmu.

Ni ostale nagrade nisu iznenađenje, Bennett Miller je najbolji redatelj i to za film „Foxcatcher“, istinitu priču o ekscentričnom milijarderu (Steve Carrel) koji je odlučio formirati hrvački klub angažirajući olimpijskog pobjednika iz Los Angelesa 1984. godine (Channing Tatum). Timothy Spall najbolji je glumac za ulogu u britanskom filmu „Mr. Turner“ redatelja Mikea Leigha, u kojem je utjelovio čuvenog britanskog slikara. Julianne Moore je najbolja glumica za ulogu u filmu „Maps to the Stars“ redatelja Davida Cronenberga, u kojem glumi hollywoodsku glumicu koja zbog godina gubi uloge, a silno se želi vratiti u dane slave.

Evo svih nagrada:

Zlatna palma: „Winter Sleep“ redatelja Nuri Blige Ceylana

Grand prix: „The Wonders“ redateljice Alice Rohrwacher

Nagrada žirija: „Mommy“ redatelja Xaviera Dolana i „Goodbye to Language“ redatelja Jean-Luc Godarda

Najbolji glumac: Timothy Spall za film „Mr. Turner“

Najbolja glumica: Julianne Moore za film „Maps to the Stars“

Najbolji redatelj: Bennett Miller za film „Foxcatcher“

Najbolji scenarij: Andrey Zvyagintsev i Oleg Negin za film „Leviathan“