Pariz će napokon imati muzej mode

| Art |

Zahvaljujući podršci modne kuće Chanel, Palais Galliera postat će prvi stalni muzej mode u Francuskoj.  Nakon što je Palais Galliera u Parizu postavila nekoliko modnih izložbi u posljednje četiri godine, najavljeno je da će 2019. godine uz podršku modne kuće Chanel otvoriti trajnu modnu galeriju čineći ga prvim isključivo modnim muzejem u Francuskoj.

Chanel fashion show

„Zahvaljujući ovom prestižnom sponzorstvu, Pariz će uskoro imati prvi stalni muzej mode u Francuskoj",  izjavila je gradonačelnica Anne Hidalgo. „Grad Pariz ponosan je što može otvoriti ovaj izniman prostor Parižanima i posjetiteljima iz cijelog svijeta“ također je zahvalila modnoj kući Chanel koja je još jednom dokazala da je Pariz centar mode.

Palais Galliera Pariz

Iako u gradu postoje mjesta poput muzeja i vrta Christian Dior te Fondacije Pierre Berge- Yves Saint Laurent, muzej sa stalnom modnom postavom ne postoji. Iako se Palais Galliera već dugo smatra gradskim muzejom mode, u principu tamo su se održavale samo privremene izložbe.  Chanel i grad Pariz udružili su se u financiranju izgradnje novog prostora koji će se zvati „The Gabrielle Chanel Rooms“ po cijeni od 6 milijuna dolara, a otvaranje je najavljeno za 2019. godinu.

Chanel fashion show

Prostor od 7.211m2 bit će smješten u podrumskom prostoru Palais Galerije, bit će otvoren tijekom cijele godine i posjetiteljima pružiti priliku  da dožive putovanje kroz povijest mode, do kostima iz 18. stoljeća do suvremenih odjevnih predmeta.

Iako su Palais Galliera već nazivali  Paris Fashion Museum, njen trajni naslov daje težinu ustanovi i slavi reputaciju grada kao modne prestolonasljednice  te tako francuske modne snove pretvara u stvarnost.
U galeriji će biti prostor koji je namijenjen za knjižnicu i radionice, dok će prizemlje muzeja i dalje prikazivati privremene izložbe.