Ovi filmovi palili su i žarili tijekom ljeta prije 20 godina

| Art |

Jurski park
Jurski park

Jurski park – U lipnju 1993. godine, na samome početku ljeta, potukao je sve rekorde i revitalizirao karijeru Stevena Spielberga. Posljednji pravi ljetni blockbuster koji je zauvijek promijenio ono što od blockbustera očekujemo (neke su scene prvi pravi uvid u CGI efekte i budućnost filma koja nam danas donosi ljetne filmove poput Bitke za Pacifik) imao je sasvim starinsku reklamnu kampanju. Sjećate li se kako prije odlaska u kino niste nigdje mogli vidjeti najbolje scene i niste znali što vas čeka? Da ni ne spominjemo činjenicu da nitko nikad nije isto razmišljao o dinosaurima.

Bjegunac
Bjegunac

Bjegunac – Priča o dr. Richardu Kimbleu, liječniku koji je osuđen za umorstvo supruge i koji bježi iz zatvora kako bi pokušao dokazati svoju nevinosti, izvorno je bila TV serija iz šezdesetih. Danas je to kultni dvadeset godina stari film s Harrisonom Fordom i izvanrednim Tommyjem Leejem Jonesom u glavnim ulogama. Bjegunac je Jurskom parku bio (i ostao) za petama, a dobio je i nominaciju za Oscara za najbolji film, dok je Tommy Lee Jones zlatni kipić za najbolju sporednu ulogu i osvojio.

Romansa u Seattleu
Romansa u Seattleu

Romansa u Seattleu – Prvi i najveći blockbuster za scenaristicu i redateljicu Noru Ephron ljubavna je priča u kojoj se dvoje glavnih protagonista ne susretnu punih 90 minuta. Ova romantična komedija uspjela je – u konkurenciji s dinosaurima, atentatima na predsjednika, kitovima i tajnim vrtovima – zaraditi vrtoglavih 125 milijuna dolara pričajući sasvim običnu, dirljivu priču o usamljenosti, američkoj kulturi življenja i vječnoj vjeri u ljubav.

Na vatrenoj liniji
Na vatrenoj liniji

Na vatrenoj linijiClint Eastwood ostarjeli je i paranoični agent Frank Horrigan, Rene Russo agentica koja ga razumije i privlači, a izvrsni John Malkovich Mitch Leary, čovjek za kojega agent Horrigan vjeruje da planira atentat na američkog predsjednika. Odličan i napet triler koji će vas i danas prikovati za stolce.

Moj prijatelj Willy
Moj prijatelj Willy

Moj prijatelj Willy – Među deset najgledanijih filmova u ljeto 1993. bila su tri filma za djecu, a nijedan od njih nije bio animirani. No u filmu o problematičnom dječaku u udomiteljskoj obitelji prava je zvijezda bio orka Keiko koji je glumio Willyja. Pjesma Michaela Jacksona Will You Be There napisana je upravo za ovaj film koji je inspirirao tri nastavka i animiranu seriju.

Izlazeće sunce
Izlazeće sunce

Izlazeće sunce – Drugi film te godine snimljen prema književnom uratku Michaela Crichtona (prvi je Jurski park) vrlo je dobra ekranizacija priče o istrazi umorstva manekenke u japanskom poslovnom tornju. Wesley Snipes, Sean Connery i Harvey Keitel bili su izvrsni, film zanimljiv, no kritika nije bila oduševljena. Uslijedile su žestoke kritike zbog negativnog prikaza japanske kulture i poslovnih praksi u Americi. Bez obzira na to, film je postao hit.

Početnik godine
Početnik godine

Početnik godine – Henry je dvanaestogodišnjak s iznimnim talentom – sposoban je baciti bejzbolsku loptu snažno i brzo. A svi znamo koliko je to bitno u tom sportu. Profesionalni klub Chicago Cubs zaposli Henryja kao bacača jer im je potreban genijalan igrač da im spasi sezonu, no uvrštavanjem dvanaestogodišnjaka u tim samo su zamijenili jedan set problema za drugi. Solidan obiteljski film kakav bi danas u kinima propao u tren oka.

Tajni vrt
Tajni vrt

Tajni vrt – Ekranizacija klasika engleske dječje književnosti, romana Tajni vrt Francesa Burnetta iz 1911. godine, prilično je vjerna i na kinoblagajnama je prošla vrlo dobro. Mlada Engleskinja, rođena i odrasla u Indiji, u potresu ostaje bez roditelja te se seli kod ujaka u Englesku. Na golemom viktorijanskom imanju pronalazi predivan vrt koji je ujedno i čaroban.

Čovjek bez lica
Čovjek bez lica

Čovjek bez lica – Film kojim je Mel Gibson debitirao kao redatelj kritika je primila izvrsno, a ni publika se nije pretjerano bunila na priču o neobičnom prijateljstvu dječaka i muškarca unakaženog lica koji živi samotnjačkim životom. Imajući na umu kasniji smjer razvoja glumčeve karijere, a i života, mlađi dio publike mogao bi se iznenaditi koliko je osjećajna i nježna ova obiteljska drama u kojoj se protagonistima kroz prijateljstvo vraća vjera u život.