Otvorena izložba XD Xenia designa

| Art |

Sinoć je u zagrebačkom Hrvatskom prirodoslovnom muzeju otvorena izložba XD Xenia Designa "Suture, strukture, teksture..."

Prije otvorenja održana je kratka modna revija s modelima XD Xenia design, dok je sama izložba konceptualna po karakteru i sadrži nekoliko dijelova. Ponajprije, tu je izložba samih fosila koji su poslužili kao inspiracija za kolekciju, umjetnička fotografija fosila koje je fotografirao Marko Grubišić, modna fotografija kolekcija i video uradak mlade ekipe Dita Entertainment te modne instalacije zanimljivo izložene u skladu s fosilima.

Različite suture amonita i teksture kamenih reljefa stare i do 300 milijuna godina, našle su se kao predložak za dizajn printova. Geološke strukture starosti od 100 milijuna godina inspirirale su konstruktivne elemente dijelova odjevnog predmeta. Naslage u kroju i naslage kao odjevne kombinacije. Spajanje različitih tekstura tkanina u jednu cjelinu. Okamenjeni fosilni svijet ugrađen je u novu suvremenu interpretaciju. Skok od nekoliko milijuna godina u aktualnu odjevnu kreaciju uspostavlja spoj nature i kulture.

Izložba XD Xenia Design
Ksenija Vrbanić s modelima

Taj novi rukopis oživljenih artefakata i XD dizajn zajedno, stvaraju dojam bezvremenosti. Uz uvijek prisutnu Xd asimetriju, kao i crno- bijelu kombinaciju, novost ovoj kolekciji pridodaju boje kao što su carmin crvena, electric plava, te zlatna i srebrna. Nezaobilazne tkanine za ljeto su svila, lan, pamuk i viskoza, a dodatnu punoću materijala i naglasak na reljefnoj strukturi ove inspirativne kolekcije daje umjetna koža u kombinaciji s pamukom te čipka raznih debljina.

Cijeli koncept izložbe nas podsjeća na Gaudijeve muzeje i zgrade koji također imaju izložene prirodne motive poput fosila koji su inspirirali Gaudijevu arhitekturu.

Glavna zvijezda izložbe uz bila je najvjernija XD klijentica, bezvremenska Josipa Lisac.