Otvoren je kultni Francuski paviljon, razgledajte ga i vi

| Art |

Francuski paviljon

Konačno je nedavno svečano otvoren Francuski paviljon koji se nalazi u sklopu Studentskog centra u Zagrebu, a od danas ga svi građani mogu slobodno i razgledati. 

Građani Francuski paviljon mogu razgledati svake subote od 10 do 14 sati te srijedom od 12 do 20 sati, počevši od ove subote. Također, kako to i priliči na subotnjoj špici, kavu možete popiti tik do paviljona, u atriju kafića Teatra&TD.

Izložbeni paviljon Republike Francuske izgrađen je 1936/1937. prema projektu francuskih arhitekata Roberta Camelota Jacquesa&Paula Herbea te građevinskog inženjera Bernarda Lafaillea, a u sklopu sajamske priredbe Zagrebačkog zbora. Riječ je o jedinstvenoj inženjerskoj inovaciji na kojoj je prvi put primijenjena tankostijena vitoperna konstrukcija za nosivu strukturu u visokogradnji. Paviljon je vrlo kratko zadržao svoju izvornu namjenu izložbenog prostora najnovijih dostignuća tehnike te je služio kao skladište dasaka, uredskog inventara i scenske opreme obližnjeg Teatra &TD.

Francuski paviljon

Prvi pokušaj njegova oživljavanja bio je početkom osamdesetih kada su u njemu kratko prikazivani filmovi i performansi, a devedesetih su izvedene predstave 'Tit Andronik' i 'Budi se lijepa'. 

Nada da će Paviljon postati novo kazališno središte završava krajem devedesetih kada se zbog sigurnosnih razloga i lošeg stanja zgrade ona zatvara za bilo kakvo javno korištenje. Projekt obnove paviljona počeo je 2009., a u njoj su sudjelovali Grad Zagreb, Studentski centar i Sveučilište u Zagrebu.