Obrana plakata "Fine mrtve djevojke" obrana je umjetnosti

| Art |

Sporni plakat za "Fine mrtve djevojke"

Jutros smo u redakciji po prvi puta vidjeli plakat za novu kazališnu predstavu „Fine mrtve djevojke“ o kojoj smo već pisali ovdje. Unatoč tome što u našoj redakciji postoje vjernici, plakat nas je zainteresirao jer je vrlo promišljen i zanimljiv. Istina, provokativan je, ali takva umjetnost i treba biti, uostalom, upravo su umjetnici ti koji su oduvijek izražavali bunt prema raznoraznim društvenim problemima i oduvijek su oni bili ti koji su poticali društvene promjene. Stoga, logično je da se kazalište kao neka socijalna vertikala društva bavi trenutno najaktualnijim društvenim događanjima, šaputanjima i diskusijama.

No danas smo popodne na redakcijski mail dobili priopćenje kazališta Gavella kako se plakat nažalost pod brojnim pritiscima povlači i prenosimo ga u cijelosti:

Neviđeni pritisak, potaknut od strane jedne udruge, koja preko svojih internetskih stranica poziva na masovni protest zbog kazališnog plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" po tekstu Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića, a koji se ne vrši samo na Gradsko dramsko kazalište "Gavella" već i na s kazalištem povezane institucije, kao i na naše suradnike i sponzore, doveo je do toga da je uprava Gradskog dramskog kazališta "Gavella" donijela odluku da sporni plakat povuče iz upotrebe. Skretanje pozornosti s kazališne predstave, koja je svojom kvalitetom već osigurala interes ogromnog broja kazališnih poklonika kao i naišla na odlične kritike najvećeg dijela stručne javnosti, na sredstvo oglašavanja predstave nije dobrodošlo nikome, a najmanje kazalištu. 

Još jednom ponavljam kako namjera kazališta nije bila povrijediti bilo koga te se svima onima koji su se osjetili uvrijeđenima javno ispričavam u ime kazališta "Gavella" i u svoje osobno ime. Iskreno se nadam da će svi oni koji su poslali svoju poruku nezadovoljstva plakatom, pogledati predstavu i osobno se uvjeriti u plemenitost poruka koje prenosi, kao i u njenu kazališnu kvalitetu. Zahvaljujemo svima onima koji su nam u raspravama na portalima i društvenim mrežama pružili podršku tijekom kampanje koja se vodila, i za koju se nadam da će ovime završiti. "

Darko Stazić, ravnatelj GDK "Gavella"

Plakat govori ono što nas uostalom uči i vjera: „Ljubi bližnjeg svog“ i vrlo je dobar rad dizajnerskog Studija Cuculić koji će sigurno nakon ovog povlačenja plakata profitirati jer odavno smo naučili da je svaki PR, dobar PR.

Inače, prihvaćamo da netko smatra da ovaj plakat nekoga vrijeđa i ne bi ulazili u polemiku Crkve i Vlade oko uvođenja Zdravstvenog odgoja u škole no smatramo nedopustivim utjecaj i pritisak Crkve i raznih udruga na kulturne ustanove i umjetničke slobode.

Postoje razni umjetnici koji svoje ideje iskazuju na raznorazne načine, tu su oni koji sami sebe ozljeđuju u svrhu umjetnosti, oni koji simuliraju seks na javnom mjestu, a i oni koji hodaju goli cestom, uostalom svi se sjećamo velikog pokojnog konceptualnog umjetnika Tomislava Gotovca. Umjetnost ne vrijeđa nikoga, ona veliča individualnost, hrabrost i posebnost, umjetnost je glas mnogih koji ne može biti izrečen i ona je oduvijek bila alat za izražavanje raznih popularnih ili nepopularnih mišljenja, stajališta i ideja. Cenzura, zabrane i povlačenje plakata kazališne predstave nedopustive su jer ipak živimo u 21. stoljeću u kojem bi svakome trebalo biti dopušteno izražavanje svoga mišljenja.

Voljeli bi kada bi svi koji se usuđuju osuđivati umjetničko izražavanje, malo češće posjećivali kazališta i ostale kulturne ustanove i na taj način podupirali domaću kulturnu scenu i njene slobode, umjesto da je na ovaj način pokušavaju ugušiti.