Nova izložba u Mimari

| Art |

Tomislav  Čerina - Izložba u Mimari

Izložbom Krajolici Muzej Mimara otvara vrata slikarskom povratku Tomislava Čerine. Nove slike su krajolici, ulja na platnu velikih formata, strastvenog kromatizma. Umjetnički izraz Tomislava Čerine temeljen je na iskustvu stečenom rođenjem, životom i povratkom zavičajnoj Bukovici, kraju od rijeke Krke do Karinskog mora. Kao što u katalogu izložbe kaže Miljenko Domijan, ove slike su iskonski slikarski govor u lokalnom singularu. Izložba pokazuje umjetnikovu zaljubljenost u zavičaj, ona je dapače njegova likovna apologija zavičaja.

„Probuđeni Čerina javio se kao pejzažist, a to je ne samo najjači žanr hrvatskog modernog slikarstva, nego i onaj esencijalni hrvatski žanr naše identifikacijske samopotvrde“, s oduševljenjem govori Igor Zidić u predgovoru katalogu.

„Raduje nas što će ovom izložbom zagrebačka publika s uživanjem moći upoznati tajnoviti svijet i inspirativnu monumentalnost zadarskog zaleđa u djelima Tomislava Čerine.“ ističu u Muzeju Mimara.

Tomislav Čerina rođen je 1950. godine u Benkovcu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci 1975. Još kao student počeo je slikati i izlagati s posebnim osjećajem za krajobrazno slikarstvo. U drugoj polovici sedamdesetih, a posebno osamdesetih godina ostvario je značajan ciklus apstraktnog slikarstva, te izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, za što je bio i nagrađivan.

Nakon dva desetljeća ostvaruje u novom, figurativnom, likovnom izrazu na ovoj izložbi predstavljen opus.