Neobična skulptura Nelsona Mandele

| Art |

Iako se na prvi pogled na ovu skulpturu čini kako se radi o hrpi željeza ili uspravnih neobičnih stupova, radi se o zanimljivom umjetničkom djelu južnoafričkog umjetnika Marca Ciandanellija.

Impresivna skulptura Nelson Mandele izgrađena je i osmišljena povodom 50. godišnjice početka njegovog dugogodišnjeg zatočeništva. Naime, 1962. godine ovaj mirovni aktivist i političar uhićen je i osuđen na doživotan zatvor. Skulptura pod nazivom „Release“ predstavlja 27 godina koje je Mandela nepravedno proveo iza rešetaka. Cianfanelli je objasnio značenje stupova ovako: „50 stupova predstavlja 50 godina koliko je prošlo od Mandelina zarobljavanja, ali i ideju solidarnosti u kojoj mnogo dijelova čini cjelinu.“

Ova skulptura nobelovca smjestila se u Howicku, gradiću udaljenom 90 kilometara južno od Durbana u Južnoj Africi i to na prostranstvu ove najjužnije Afričke države.

Napravljena je od 50 željeznih stupova visine od 6 i pol do 9 i pol metara, a konstruirana je tako da je smještena na kraju puteljka jer gledaoci da bi vidjeli obris Nelsona Mandela u fokusu moraju se udaljiti najmanje 35 metara.

Skulptura Nelsona Mandele