Naša poznata glumica u žiriju Sarajevo Film festivala

| Art |


Pod predsjedavanjem iranskog redatelja i scenarista Asghara Farhadija, jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice i dvostrukog dobitnika Oscara, Žiri Natjecateljskog programa - igrani film 24. Sarajevo Film Festivala, okupit će renomirane filmske stvaralace i umjetnike iz pet zemalja - Irana, Velike Britanije, Hrvatske, SAD-a i Gruzije.

Oni će donijeti odluku o ovogodišnjim dobitnicima nagrada Srce Sarajeva, a pobjednici će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji koja će biti održana 16. kolovoza.
Sarajevo Film Festival s ponosom predstavlja članove Žirija Natjecateljskog programa - igrani film:

ASGHAR FARHADI
Asghar Farhadi je rođen 1972. Njegov prvi igrani film DANCING IN THE DUST (2002.) za koji je napisao scenarij i režirao ga, osvojio je nagrade za najboljeg glumca na 25. Moscow International Film Festivalu i nagradu za najbolji film Udruženja filmskih kritičara Rusije, kao i nagradu za najbolji scenarij i režiju na 48. Asian Pacific Film Festivalu. Godinu poslije nastaje BEAUTIFUL CITY (2003.). uslijedili su FIREWORKS WEDNSDAY (2005.) i ABOUT ELLY (2007.), koji je istovremeno premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu i Fajr Film Festivalu u Teheranu te je osvojio Srebrenog medvjeda za najboljeg redatelja u Berlinu.
Nakon tog filma počinje pisati A SEPARATION koji snima 2010. Film je premijerno prikazan u Berlinu gdje je osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film i Srebrenog medvjeda za glumce. Bio je to samo početak dugačke liste od 70 međunarodnih nagrada, među kojima su Zlatni globus za najbolji strani film, César za najbolji strani film i, konačno, Oscar za najbolji film na stranom jeziku.

JUDITA FRANKOVIĆ BRDAR
Judita Franković Brdar rođena je u Zagrebu. Profesionalnu karijeru započinje projektom KAD ZVONI? Vlatke Vorkapić i Zorana Ferića 2005. Nastavlja uspješnu suradnju s Vorkapić, iz koje izdvajamo predstavu JUDITH FRENCH za koju je dobila sve najvažnije kazališne nagrade te film SONJA I BIK. Od filmskih suradnji izdvajaju se one s Daliborom Matanićem na filmovima MAJKA ASFALTA (njezina prva filmska uloga) i ĆAĆA, a ostvarila je i glavnu ulogu u dramskoj trilogiji POČIVALI U MIRU, koja je emitirana u SAD-u kao dio projekta Walter Presents.
U međuvremenu je magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, smjer komparativna književnost/kroatistika. Glumački joj se trening bazirao na metodi Michaela Čehova, Leea Strasberga i Jerzya Grotowskog. Glumačku kondiciju održava odlascima na radionice i seminare od kojih izdvajamo radionice tehnike Lessaca, Akrama Khana i Pine Bausch, sudjelovanje u Talent Campusu Sarajevo Film Festivala te ljetni intenziv Meisner tehnike u William Esper studiju u New Yorku 2016.

MIKE GOODRIDGE
Mike Goodridge je trenutno angažiran kao umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala i nagrada Macao (IFFAM), čije će treće izdanje biti održano u prosincu 2018. Festivalu se pridružio 2017. i rukovodio njegovim iznimno uspješnim drugim izdanjem. Goodridge također radi kao nezavisni filmski producent, a u okrilju svoje novoformirane kompanije Groovy Pictures trenutno surađuje na više projekata u fazi razvoja.
Punih 19 godina je bio jedan od vodećih urednika filmskog magazina Screen International, uključujući 12 godina koje je proveo u Los Angelesu radeći kao urednik za Ameriku i tri godine koje je proveo kao urednik u Londonu. 

BRIGITTE LACOMBE
Brigitte Lacombe je jedna od najuspješnijih svjetskih portret fotografkinja, poznata po svojim utjecajnim i razotkrivajućim fotografijama. U prethodna četiri desetljeća je napravila čuvene, intimne fotografije nekih od najpoznatijih umjetnika, glumaca, političara i intelektualaca. Surađivala je s brojnim prestižnim svjetskim magazinima i novinama uključujući Vanity Fair, GQ, The New Yorker, Harper’s Bazaar, Conde Nast Traveler, The Wall Street Journal Magazine, The New York Times Magazine, The Financial Times Magazine, “M” Le Monde i Zeit Magazine. Njeni su radovi izlagani u PHILLIPS Galerijama u New Yorku, Parizu i Londonu, te u Shanghai centru za fotografiju u Kini, Sotheby’s galerijama u Londonu i Qatar muzejima u Dohi.

ANA URUSHADZE
Ana Urushadze je rođena 11. rujna 1990. u Tbilisiju u Gruziji. Diplomirala je 2013. na Državnom sveučilištu za kazalište i film Shota Rustaveli. Napisala je i režirala više kratkih filmova, među kojima i ONE MAN LOVED ME (2012) i IDEAS (2010).
Njen debitantski dugometražni igrani film SCARY MOTHER je osvojio nagradu Srce Sarajeva za najbolji film 23. Sarajevo Film Festivala. Film je također osvojio Cineuropa nagradu na Sarajevo Film Festivalu 2017. Na Asia Pacific Screen Awards 2017 film je osvojio nagradu za najbolju glumicu (Nato Murvanidze) i Jury Grand Prize; na Gijón International Film Festivalu (2017) nagrađen je za najboljeg snimatelja (Konstantin Esadze) i režiju.