Najbolje haljine Oscara po izboru Nenada Korkuta

| Art |

Gwyneth Paltrow

Bliži nam se najspektakularnija noć u svijetu showbiznisa, ona dodjele Oscara u kojoj svatko želi najviše zablistati na crvenom tepihu. Nije tajna da će se o izboru odjeće pisati godinama i nakon same dodjele stoga ne čudi da je to za sve zvijezde, uz samu mogućnost dobivanja Oscara, jedan od najvažnijih trenutaka u karijeri.

Pred samu dodjelu, donosimo vam kultna pojavljivanja na crvenom tepihu Oscara zadnjih 20-ak godina po izboru našeg poznatog modnog stručnjaka, doktora Nenada Korkuta.

"Kada je Nicole Kidman u pitanju, pamtimo njenih 5 pojavljivanja koja su definitivno obilježila zadnjih 20 godina Oscar crvenog tepiha. Prvi put sam ju zapazio 1997. godine kada se  pojavila u zelenoj haljini s potpisom Johna Galliana iz njegove prve kolekcije za Dior. Tada je bila samo pratnja svom tadašnjem suprugu, Tomu Cruiseu, koji je bio nominiran za Oscara. Tu godinu nekako i smatramo godinom povratka visoke mode na crveni tepih Oscara jer su devedesete obilježile minimalizam. Galliano je definitivno vratio visoku modu na velika vrata sa svojom maštovitošću i obilježio početak milenija."

"Dvije godine nakon toga pojavila se u bakrenoj haljini, naziva „Boginja“ također od Johna Galliana za Dior. Doista je bilo zanimljivo kako su njena kosa i svi dodaci na njoj bili u nijansi boje haljine.  Ova haljina sada je u Metropolitan muzeju za dizajn i odjeću u New Yorku. U tom muzeju je održana i izložba „Boginje“ kojoj je, uz Annu Wintour, Nicole Kidman bila domaćin."

"Chanel je odabrala 2002. godine kada je bila nominirana za film Moulin Rouge. Pamtim da je nosila Bvlgari ogrlicu koju je sama dizajnirala i haljinu koju je također malo izmijenila. Inače, ta haljina je u originalu bila kraća, midi duljine, a Nicole Kidman se uspjela dogovoriti s Karlom Lagerfeldom da je naprave kako priliči dodjeli Oscara, do poda. Taj dodatni dio izrađen je od komada prozirne svile. Zanimljivo je bilo gledati ju dok je hodala, imali smo osjećaj kao da joj povjetarac miluje tijelo."

"U haljini Jeana Paual Gaultiera dobila je Oscara 2003. godine. Haljina je bila homage starim filmskim divama, ali i Andrijanu, poznatom filmskom kostimografu koji je u zlatno doba Hollywooda kreirao za Marlene Dietrich i Gretu Garbo. Haljina je tamnoplava, iako na fotografijama izgleda kao da je crne boje.  To je haljina sa senzacionalnom izradom leđa. Nicole je naravno zaplakala kad je primila Oscara pa se „okrenula“ kako bi publika vidjela i leđa."

"Njeno najbolje pojavljivanje u zadnje vrijeme bilo je 2007. godine u crvenoj Balenciaga haljini s velikom mašnom oko vrata. To je haljina koja je bila i jako citirana nakon što se Nicole Kidman pojavila u njoj. 2007. godine bila je jedina koja je odjenula crveno, a već sljedeće godine mnoge glumice pojavile su se u crvenom što dokazuje koliki je trendsetter Nicole Kidman. Također, mnoge glumice nosile su haljine sličnog kroja i obaveznu mašnu nakon što je Kidman dobila hvalospjeve od modne struke."

"Prvo bitno zapažanje Cate Blanchett bilježimo na dodjeli Oscara kada je bila nominirana za film „Elisabeth“, a pojavila se u haljini Johna Galliana, 1999. godine. Haljina je bila jednostavna, ali je imala izvezene ptice na leđima što je bilo predivno. Potom je pamtimo u  Jean Paul Gaultieru 2000. godine s otvorenim leđima i zlatnim nakitom, a Oscara je dobila u žutom Valentinu 2005 godine iz njegove legendarne kolekcije“ Put oko svijeta“. Po mom mišljenju njen najbolji moment na Oscarima svakako je bio Givenchy couture 2011. godine. Nevjerojatno izmodelirana haljina. Izgledala je senzacionalno."

"Reese Witherspoon 2007. godine pojavila se u kreaciji  Nine Rici u nijansama zagasito ljubičaste boje. Zanimljivo je zapravo dno haljine koje je izgledalo kao da je isprano od boje, kao da su je umočili ili da je hodala po vodi i ispralo se. Doista nevjerojatno efektno."

"Marion Cotillard imala je jako dobro promišljen modni put do Oscara. 2008. godine odabrala je Jean Paul Gaultier haljinu napravljenu kao od ljuštura ribe i izgledala je kao sirena. Sva se sjajila i na grudima je imala ruže od krljušti. Slične Gaultierove kreacije odabrala je i za prethodne dodjele nagrada poput BAFTE i CESARA. Kako je dobivala sve te nagrade, zbilja je bilo fenomenalno vidjeti kako se paralelno razradio i njen stilski put do Oscara, gdje se pojavila u najspektakularnijoj verziji iste modne priče."

Winona Ryder
Winona Ryder

"Kraljica vintagea definitivno je Winona Ryder.  1993. pojavila se u flapper haljini iz dvadesetih, a potom u haljini od čipke, a vrhunac je doživjela 2000. godine kada je na aukciji kupila i prilagodila sebi haljinu Ave Garner."

"Sharon Stone uvijek je pomicala granice i njena najslavnija pojava dogodila se još 1993. godine kada je nosila crnu Valentino couture haljinu od čipke stare 200 godina s izvezenim srebrnim nitima. Imala je zalizanu kosu u stilu dvadesetih i izgledala je božanstveno. Nakon toga više se igrala kombiniranjem visoke i ulične mode. Primjer tome je sjajan odabir GAP dolčevite i Vera Wang crnog plašta ili svilene plave suknje iste dizajnerice u kombinaciji s običnom bijelom muškom košuljom svog tadašnjeg supruga."

"Cameron Diaz su najavili 2002. u Dior couture kreaciji, a pojavila se u senzacionalnoj Ungarovoj haljini koja je izgledala kao negliže, s kimono elementima. Malo tko se usudi pojaviti na crvenom tepihu u haljini s dezenom. Zbilja jedinstveno. Bez posebne frizure, elegantno, a ležerno i neopterećeno. Bila je pravo osvježenje."

"Julia Roberts nije baš primjer žene od ukusa, ali u Valentino haljini u kojoj je dobila Oscara 2001. godine izgledala je sjajno. Nevjerojatna je sreća da je upravo pogodila trenutak dobitka Oscara pa će biti upamćena da ga je primila u jednoj od najhvaljenijih haljina od strane modne kritike. To je Valentino vintage haljina iz 1992 godine. Ovaj odabir bio je primjer pametnog dogovaranja dizajnera i glumice jer su zajedno išli kroz fundus modne kuće da bi odabrali upravo ovu kreaciju, tada staru 9 godina. Glumice inače najčešće biraju haljine iz recentne kolekcije nekog dizajnera. Haljina koju je Julia Roberts odabrala meni je osobno jako draga. Čim sam ju vidio sjetio sam je se. Pamtim čak i broj Harper's Bazaara u kojem je izašla u listopadu 1992., a u editorijalu ju je nosila Christy Turlington."

"Tilda Swinton je modna boginja. Poznata je njezina nekonvencionalnost kada je moda u pitanju. Oblači se nevjerojatno jedinstveno, a i njen izgled je takav pa joj to "dopušta". O tome da ima puno ukusa ne treba ni govoriti. Također puno surađuje i sa svjetskim dizajnerima jer je mnogima bila i muza poput Viktor & Rolfa, Husseina Chalayana itd. Ona se za Oscare uvijek trudi odabrati nešto drugačije, ali koliko je moguće prigodno i konvencionalno s obzirom na neke njene artističke kriterije. Tako je svog Oscara primila u crnoj Lanvin haljini od baršuna s jednim rukavom. Apsolutni modni statement."

"Gwyneth Paltrow je imala uspona i padova na crvenom tepihu, iako je u Americi, načelno percipiraju kao osobu bitnu za stil. Ona se zna dobro odjenuti, ali po meni često i pogriješi. Međutim njezina pojava na Oscarima 2012. godine posljednji je veliki modni trenutak koji ja pamtim na toj manifestaciji. Tom Fordova bijela kreacija s plaštom koju je 2012. Gwyneth Paltrow obukla bila je prava modna poslastica. Ona ima posturu koja može iznijeti najjače kreacije i s takvim osjećajem za eleganciju treba biti rođen. Nažalost prošlogodišnje odabire ne pamtim baš po nečem izuzetnom u modnom smislu i niti jednu kreaciju ne mogu izdvojiti kao bitnu."