Muzej Louvre u Abu Dhabiju od 2015.

| Art |

Ujedinjeni Arapski Emirati su odlučili napraviti u svome glavnom gradu muzej no kako je poznato da ne pristaju na ništa manje od najboljeg, njihov će novi muzej nositi ime ni više ni manje nego najpoznatijeg muzeja na svijetu, pariškog Louvrea. Ta vijest prije nekoliko godina obišla je svijet, a sada je konačno dobila svoj epilog u vidu odabira projekta koji je konačno započeo s gradnjom iako kasni pune tri godine.

Abu Dhabi Louvre trebao bi biti spreman za veliko otvaranje 2015. godine. Umjetnički svijet u Francuskoj podijeljen je zbog ideje da Louvre proda Abu Dhabiju pravo na korištenje naziva njihova muzeja na 30 godina. Oduševljeni ili ne, projekt je krenuo, a šuška se kako je ovaj bogati grad platio 1.3 milijardi dolara za kupnju prava za korištenje ovog imena.

Abu Dhabi Louvre

Za projekt je zaslužan francuski arhitekt Jean Nouvel koji se nada da će njegov projekt biti početak namjere Abu Dhabijevog turističkog ureda da modernizira i diverzificira ekonomiju do 2030. godine. Što se tiče arhitekture, projekt je baziran na jednom od najvećih simbola arapske arhitekture, kupoli. Kupola je dijametra 180 metara s rupicama koje osvjetljavaju zgradu tako da izgleda kao da u nju prodiru samo zrake sunca, što nosi cijeli projekt i daje mu posebnost.