Monodrama Nere Stipičević "FreeDA" oduševila je zagrebačku publiku

| Art |

Predstava "FreeDA"

U zagrebačkoj galeriji Velvet, dvije večeri za redom, Nera Stipičević premijerno je izvela svoju monodramu „FreeDA“  te oduševila sve prisutne. Riječ je o multiartističkom projektu koji kreće istoimenom monodramom i oslanja se na život i rad meksičke umjetnice Fride Kahlo. Sam naziv projekta "FreeDA" govori o sadržaju predstave, o potrebi autorice da se umjetnički oslobodi – Slobodna DA!

Predstava "FreeDA"
Predstava "FreeDA"

Život i rad Fride Kahlo poslužili su kao poligon za nastanak predstave, kao arhetip preko kojeg i iza kojeg se glumica "skriva”. Zbog vlastite nemoći, tražeći rješenje u arhetipu Fride, glumica se suočava sama sa sobom baš kao što se i Frida, slikanjem svojih autoportreta, suočavala sama sa sobom. Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom nasljeđu kraja iz kojeg dolaze, povezali su umjetnicu iz malog dalmatinskog grada Makarske i umjetnicu iz Coyocoana, malog predjela velegrada Meksika. To je polazna pozicija, susretanje sa svim posljedicama koje mjesto u kojem smo rođeni, i koje utječe na nas, donosi, te propitivanje kako iste utječu na nas.

Jelena Jovanova, Nera Stipičević, Mia Biondić i Iskra Jirsak
Jelena Jovanova, Nera Stipičević, Mia Biondić i Iskra Jirsak

Premijernu izvedbu su podržali brojne kolege i umjetnici : Jasna Bilušić, Senka Bulić, Mislav Čavajda, Goran Navojec, Vedran Mlikota,  Jelena Jovanova, Iskra Jirsak, Iva Visković, Filip Križan, Antonio Franić, Duško Šibl, Braco Dimitrijević, Billy Dugandžija, Petra Granić i drugi.

Jasna Bilušić, Senka Bulić, Mislav Čavajda
Jasna Bilušić, Senka Bulić, Mislav Čavajda

Osim monodrame, projekt FreeDA obuhvaća i izložbu i dokumentarni film koji će se realizirati u sljedećim fazama razvijanja projekta.

Nera je oko sebe okupila ljude s kojima je što privatno što umjetnički povezana tako da autorski tim čine uz Neru kao autoricu, glumicu i idejnu inicijatoricu projekta: Mia Biondić – koautorica, režija; Petar Cvirn – umjetnički asistent, producent; Vanja Cuculić – dizajner vizualnog identiteta; Dean D. – kostimograf, dizajner nakita; Goran Lelas – kostimograf izložbe i mnogi drugi koji će se uključivati.

Petar Cvirn, Nera Stipičević i Mia Biondić
Petar Cvirn, Nera Stipičević i Mia Biondić

Nakon premijere gostuje u atelieru slikara Duška Šibla i nekim drugim salonima zagrebačkih stanova te u galeriji Velvet već 27.02., 13.03., 28.03., 17.04., 24.04., 08.05., 27.05.