Margaret Atwood dodijeljena njemačka književna Nagrada za mir

| Art |


Kanadskoj autorici Margaret Atwood, u nedjelju 15. listopada na međunarodnom Sajmu knjiga u Frankfurtu, dodijeljena je Nagrada za mir (German Booksellers' Peace Prize) koju dodjeljuje Udruženje njemačkih nakladnika i knjižara.

U obrazloženju nagrade stoji kako je :“ Autorica brojnih romana, eseja i zbirki poezije pokazala je iznimnu političku intuiciju i duboko opažajnu sposobnost uočavanja opasnih i temeljnih zbivanja. Kao jedna od najvažnijih pripovjedačica našeg vremena, Atwood neustrašivo istražuje promjenjive obrasce misli i ponašanja u svojim utopijskim i distopijskim djelima“.

Margaret Atwood proslavio je roman „Sluškinjina priča“ koji je objavljen još 1985. godine, za kojeg je dvije godine nakon bila nagrađena prvom Arthur C. Clarke Award za najbolji znanstveno-fantastični roman . Danas, više od 30 godina nakon vratio se na listu najprodavanijih romana nakon što je po njemu snimljena trenutno jedna od najpopularnijih istoimenih serija.

„Sluškinjina priča“ roman je o državi uspostavljenoj pučem nakon katastrofe na teritoriju SAD-a. Totalitarno i tradicionalno društvo u kojem su žene vezane u potpunosti za kućanstvo i “pripadaju nekome“.