Ljubavna čarolija "Midsummer Scene" festivala oduševila prepuni Lovrijenac

| Art |

Ljubavna drama Shakespearea Na tri kralja ili kako hoćete, premijerno izvedena na Midsummer Scene festivalu, oduševila je dubrovački Lovrijenac. Nadahnuti povijesnim ambijentom, tik uz Iliriju – Jadransko more, glumačka podjela predvođena sjajnom Helen Millar i Jasonom Eddyem dva je sata zabavljala prepuno gledalište, koje je najavilo ovogodišnji uspjeh jedinog hrvatskog kazališnog festivala na engleskom jeziku.

«Zaista sam uživala u predstavi. Ambijent Lovrijenca, sjajna izvedba te ovakva incijativa su ono što treba Hrvatskoj. Ponuditi našim gostima kulturni sadržaj na engleskom jeziku pravi je pogodak!» - izjavila je oduševljena glumica Nataša Dangubić, koja inače glumi u hrvatskoj izvedbi istog komada. Uz Natašu, u predstavi su uživali zastupnica u EU parlamentu Dubravka Šuica, vaterpolisti Hrvoje Benić i Marko Bautović, kolekcionar Andrija Seifred, direktorica TZ Dubrovnik Romana Vlašić, voditeljica i producentica Darija Mikulandra Žanetić i mnogi drugi.

Jelena Maržić i Darija Mikulandra Žanetić

Drugo izdanje festivala koji se izvodi na engleskom jeziku zahtijevalo je mjesece pripreme. Uz audiciju i naporne probe održane u Londonu, poseban izazov za redateljicu Helen Tenninson bio je postaviti predstavu na povijesnoj tvrđavi Lovrijenac. Realističan ambijent uz svjetlosne i zvučne efekte dočarao je vrijeme nastanka predstave. Zanimljivi zapleti, ljubav koja ne poznaje granice i ljubavno ludilo propituje i daje odgovore koji nas na kraju predstave ostavljaju radosne i nasmijane. Redateljica Helen Tenninson oduševljeno je komentirala premijeru: «Divno iskustvo koje ćemo cijela postava i ja dugo pamtiti. Iako je predstava izvedena na engleskom, reakcije publike bile su zadivljujuće i dale nam poticaj da u idućim danima budemo još bolji. Tematika ljubavi svima je bliska i svi se prepoznajemo u njoj, tako da vjerujem kako je upravo ova predstava najbolji izbor za drugo izdanje ovog sjajnog festivala!»

Na tri kralja

Midsummer Scene festival održava se od 20. lipnja do 4. srpnja na tvrđavi Lovrijenac, a u slučaju kiše u kazalištu Marina Držića. Osmeročlanu postavu predvodi Hrvat s engleskom adresom Filip Krenus, Emma Fenney je u ulozi Marie, Helen Millar u ulozi Olivie, Helen Watkinson u ulozi Viole, kapetana i druge igra Tom Michael Blyth, James Burton u ulozi je Curia i svećenika, Jason Eddy igra Orsinia, a George Olivier je u čak tri uloge: Valentina, Feste i Sebastiana.

Posebnost ovogodišnjeg Midsummer Scene festivala je i gostovanje Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji će u subotu, 27. lipnja, na Lovrijencu proslaviti 90 godina uspješnog rada. Te će večeri izvesti brojne popularne hitove poput onih filmskih iz Titanica, Igre prijestolja i drugih.

Ulaznice za Midsummer Scene mogu se kupiti u sistemu Ulaznice.hr, www.ulaznice.hr, u glavnom uredu TZ Dubrovnika na Pilama te u Luži.

Jason Eddy, Helen Millar, Filip Krenus