Ljetno izdanje zagrebačkog Noir festivala u Dubrovniku

| Art |

Marko Cindri� i Jelena Per�in - scena filma Poštar uvijek zvoni dvaput
Marko Cindrić i Jelena Perčin - scena filma Poštar uvijek zvoni dvaput

Ovog ljeta Dubrovnik će od 17. do 27. kolovoza biti domaćin ekskluzivnog filmsko-umjetničkog događaja 'Noći Noira u Dubrovniku'. Naime, kao dio popratnog programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara u starogradskoj palači Sponza i dubrovačkom novoobnovljenom Kinu pod zvijezdama Slavica, Dubrovčani i njihovi gosti uživati će u pratećem programu Noir Festivala koji se drugu godinu za redom održao u Zagrebu. Noir program u Dubrovniku uključuje izbor filmskih noir projekcija pod zvijezdama te izložbu remake fotografija 'Double Identity' priznatog hrvatskog suvremenog umjetnika Saše Šekoranje.

Izložba fotografija 'Double Identity' svojevrsni je remake scena iz kultnih noir filmova s najvećim glumačkim zvijezdama iz regije – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, u ulogama nezaboravnih noir filmskih likova, koje je snimio Saša Šekoranja. 

'Danas je tehnologija otišla uistinu daleko, snimiti fotografiju nije problem, ali želio sam jedan jedinstven projekt, želio sam crno - bijele fotografije s pričom. Odrastao sam uz crno-bijele fotografije, pa iako je to vrijeme više period mojih roditelja, dajem si slobodu da volim život prošlosti ... Svaka je izložba izazov, novo iskustvo. Drago mi je da su upravo glumci kao glavni akteri ovog projekta prepoznali ideju i viziju, da su se rado odazvali i svojim likom ali i svojim savjetima aktivno sudjelovali u nastajanju izložbe', izjavio je o radu na izložbi i suradnji s glumačkim zvijezdama Saša Šekoranja.

Leon Lu�ev i Iva Viskovi� - scena filma Double indemnity
Leon Lučev i Iva Visković - scena filma Double indemnity

Nakon što je prikazana u Zagrebu i Sarajevu izložba 'Double Identity' u sklopu ekskluzivnog događaja 'Noći Noira Dubrovnik 2012.' dolazi u veleban atrij povijesne starogradske palače Sponze u srcu Dubrovnika, smještenoj na njegovoj žili kucavici - na Stradunu.

Osim izložbe dubrovačka publika moći će uživati i u vrhunskoj selekciji noir filmova – filmskih klasika kao i projekciji neo-noir filma u kinu pod zvijezdama Slavica. Naime, nakon pet godina ponovno otvoreno kino Slavica na Boninovu na dvije noći pretvorit će se u mistično noir kino pod zvijezdama. Uz dva noir klasika - filmove 'Poštar uvijek zvoni dva put.' (1946.) i 'Dvostruka obmana' (1944.),  premijerno će biti prikazan i neo-noir filma 'Žena iz petog okruga' (2011.), redatelja Pawela Pawlikoskog, u kojem se u glavnim ulogama pojavljulju hollywoodske zvijezde Ethan Hawk i Kristin Scott Thomas. Film pun zapleta odiše neo-noir elementima kao što su ubojstvo, misterij i strast.