Lajk dana - čudesna fotografija smrti

| Art |

Ubod p�ele
Ubod pčele

Sigurno ste puno puta čuli priču da pčela nakon što ubode nekoga ubrzo umire no niste bili sigurni je li to istina i zašto se točno to događa. E pa ta priča nije samo urbana legenda, a sada postoji i fotografija kao dokaz. Razlog tome je vrlo jednostavan, nakon što pčela ubode, njen žalac ostane u mesu jer ona nema dovoljno snage da ga izvadi i njeni organi i crijeva izlete van. Iako sad to zvuči malo neobično i pomalo odvratno, to je ono što se događa i vrlo je prirodno.

Ono što je u cijeloj priči zanimljivo je da je taj rijedak trenutak, tu milisekundu uspjela uslikati fotografkinja Kathy Keatley Garvey koja u slobodno vrijeme piše blog o bubama „Bug Squad“. Na fotografiji se točno vidi trenutak kada pčela nakon uboda pokušava odletjeti dok joj utroba izlazi. Čini nam se kako je u tom trenutku uhvaćena sva bit ove pčele, njen život, ali i njena smrt i zato je ova fotografija naš današnji lajk dana.

Kathy je objasnila kako je fotografija nastala sasvim spontano, u šetnji s kolegom gdje je on najavio kako ima osjećaj da će ga sada ta pčela ubosti i da ona pripremi foto aparat. Nakon što se njena fotografija krenula širiti putem interneta odlučila ju je prijaviti na natječaj na kojemu je na kraju osvojila zlatnu nagradu „Association for Communication Excellence”.