Kraftwerk retrospective 1-2-3-4-5-6-7-8, izlozba u MoMa-i

| Art |

Izložba pionira elektronske glazbe Kraftwerk

Sinoć je završena retrospektivna izložba njemačkog benda Kraftwerk koji je poznat kao pionir elektronske glazbe.  U sklopu ove retrospektive održano je osam uzastopnih nastupa, gdje je svaki bio posvećen jednom od njihovih dosadašnjih izdanih nosača zvuka. Izložba je bila postavljena u Moma-i, a posvećena je ovim začetnicima elektroničke glazbe u svijetu. Nastupe su pratile projekcije slika te 3D prikazi koji su prikazivali kronološki red albuma grupe, od ''Autobahn'' iz 1974. pa sve do posljednjeg ''Tour de France'' iz 2003. godine.

Grupu Kraftwerk osnovali su 1970. dva studenta glazbe, Ralf Hütter i Florian Schneider, a njihov  je robotički, repetativni, elektronički zvuk  virtualno utjecao na svaki idući bend koji je u budućnosti nastupao sa klavijaturama.  Sredinom 70-ih grupa je stvorila novu vrstu elektronske glazbe, integrirajući mehanizirane zvukove iz svakodnevnog života.

Glavni kustos u Moma-i, Klaus Biesenbach opisao je Kraftwerk kao bend koji ima snažan utjecaj ne samo na glazbenu nego i na vizualnu umjetnost. Kroz njihovo eksperimentiranje sa slikama i zvukovima, kontinuirano predviđaju utjecaj moderne tehnologije na svakodnevni život. Njihov opus-ambijentalni zvukovi, melodična glazba, kazališna scenografija, live performansi, performansi robota, njihovi zaštitni znaci video i logo, svi zamišljeni i realizirani od strane samih članova benda- čine, odnosno stapaju se u jedinstveno umjetničko djelo. 

Autor: J.M.

Datum: 18.4.2012.

Foto: MoMa