Kosi toranj u Pisi nije više tak "kos"

| Art |

Čuveni talijanski spomenik, Kosi toranj u Pisi, ispravljen je za 2,5 cm nakon 40 milijuna dolara vrijednog projekta stabilizacije iz 2001. godine. Projekt stabilizacije je proveden kako bi se spriječilo daljnje krivljenje i moguće rušenje tornja, a nakon njegovog završetka, toranj se ispravio za 2,5 cm. Njegova čuvena nakrivljenost prkosi gravitaciji još od 12. stoljeća, a znanstvenici su sada otkrili njegovo blago ispravljanje. U godišnjem izvještaju o stabilnosti spomenika otkriveno je kako se od 2001. godine postepeno ispravlja. Radi se o dugoročnom efektu 11-godišnjeg projekta restauracije. 

Ranije se 56 metara visok toranj "kosio" za više od milimetra godišnje i sve više bližio opasnosti od rušenja. Godine 1993. njegovo je nakrivljenje iznosilo 5,4 metra u odnosu na 3,8 metara u 1817. i 1,4 metra u 1350. godini. Toranj je za javnost bio zatvoren duže od jednog desetljeća, pojačani su mu temelji, a voda ispod njih je ispumpana. Dodani su i stabilizirajući čelični kablovi. Nakon završetka radova, toranj se odmah ispravio za 38 cm. 

U svojem novom istraživanju, odbor znanstvenika koji je promatrao toranj potvrdio je da je toranj stabilan, da se polagano ispravlja te da je to i očekivano i da je njegova budućnost osigurana za sljedećih 200-300 godina. Kosi toranj godišnje u Pisu dovede šest milijuna turista, a proda se najmanje tri milijuna karata za penjanje na njegovih osam katova. "Građani Pisee su oduševljeni što je toranj restauriran, ali ne i činjenicom da se ispravlja", izjavio je Marco Filippeschi, gradonačelnik Pisee.