Koje Picassove radove ćemo moći vidjeti u Zagrebu?

| Art |

Pablo Picasso Poprsje žene (Studija za «Gospođice iz Avignona») Pariz, proljeće 1907. Ulje na platnu

Krajem ožujka 2013. u Galeriji Klovićevi dvori otvara se najveća ikad u ovom dijelu svijeta održana izložba slika i skulptura Pabla Picassa: 56 slika i skulptura te četrdesetak fotografija razotkrit će nam životnu priču najvećeg umjetnika dvadesetog stoljeća. Picassove izložbe čak i danas u novome tisućljeću utječu na recentna djela suvremenih umjetnika. Njegovi radovi su aktivna tvar koja se mijenja pred očima gledatelja, ali istovremeno oni mijenjaju i onoga tko ih gleda. Utjecaj Picassovih slika, skulptura i ideja toliko je snažan da djeluju i na one koji ih ne vole, a takvi su zaista izuzetno rijetki!

U Galeriju Klovićevi dvori iz Pariza stiže izložba "Remek djela iz Muzeja Picasso" koji posjeduje jednu od najvećih kolekcija radova slavnoga majstora. Tijekom posljednje tri godine koliko traje rekonstrukcija barokne palače Hôtel Salé, Picassova su remek djela proputovala Evropu, Bliski Istok, Japan, Rusiju, SAD, Tajvan, Australiju da bi nakon Kine i Hong Konga stigla u Zagreb.

U Zagrebu će biti izloženo više od stotinu radova i dokumenata koji ocrtavaju uzbudljivo umjetničko putovanje od ranih radova do posljednjih godina njegovog dugog i plodnog života. Slike, skulpture i fotografije nanizane u kronološkom slijedu započinju sa slikom četrnaestogodišnjeg Picassa Čovjek s kapom (1895.) na kojoj on ispituje slikarsko nasljeđe svojih velikih španjolskih slikarskih očeva. U sljedećem tipičnom radu plavog perioda Portretu muškarca (1902.-1903.) predstavlja se u sasvim drugom svjetlu, kao tužni lik podložan sudbini ukletog umjetnika.

Izložba će tako kroz najraznovrsnije oblike paralelnih izražajnih formi pokazati bogatstvo različitosti, neiscrpne kreativnosti, nenadmašnog majstorstva u svim umjetničkim fazama velikog stvaratelja modernizma: plavi i ružičasti period, proto-kubizam i istraživanja Afrike, amblematski radovi sintetičkog kubizma,
"klasični" period, nadrealistička faza, te kasne slike. Izložba završava autoportretom "Nedjelja" završenim neposredno pred smrt 1971. godine, kojim ponovno odaje počast Velasquezu, Rembrandtu i Goyi.

Posebnost zagrebačke izložbe bit će dio posvećen Picassovoj velikoj muzi, jednoj od ljubavi njegovog života Hrvatici Dori Maar. Ratne godine koje je proveo u vezi s ljepoticom, u koju se zaljubio posredstvom Man Rayove fotografije, Dorom Maar, fotografkinjom, umjetnicom, ženom srodnih političkih opredjeljenja snažno će utjecati na Picassov život, ostavit će čitljiv trag u njegovoj umjetnosti te ga u našim očima nekom tajnom vezom vezati za Zagreb.

Izložba će biti otvorena do kraja lipnja 2013., a u galeriji pogledajte neke od Picassovih djela koje ćemo moći vidjeti u Zagrebu.