Knjiga koju svaka žena mora pročitati - "Lean in/Ustrajnost" Sheryl Sandberg

| Art |

"Lean in/Ustrajnost" Sheryl Sandberg

Knjige mogu predstavljati mnoštvo toga - sredstvo za opuštanje, meditaciju, priliku za naučiti nešto novo, pomoć u unutarnjim razmišljanjima, dodatan poticaj introspekciji ili motivaciji. Ponekad je najljepši onaj osjećaj nade dok okrećemo stranice knjige koja nas je u tom trenutku obuzela i zamišljamo kako okrećemo novu stranicu u životu i lakše donosimo odluke koje će nas učiniti boljima.

Knjige možemo različito okarakterizirati i najvažnije je da svatko u njima pronađe ono što mu upravo u tom trenutku treba, ali knjigu koju predstavljamo ovaj tjedan uistinu možemo nazvati lijekom za žensku dušu i tračkom nade za bolju žensku budućnost.  „Lean In" u hrvatskom prijevodu "Ustrajnost – žene, posao i volja za vođenjem“, knjiga je autorice Sheryl Sandberg i trenutno je u pripremi naklade Algoritam, a u naše ruke je dospjela u engleskom izdanju te vam je prije nego postane dostupna i u hrvatskom izdanju ekskluzivno predstavljamo.

Iz Algoritmove najave: „Sandberg je izvršna direktorica Facebooka i časopis Fortune navodi je na popisu 50 najmoćnijih žena u biznisu, a časopis Time uvrštava među 100 najutjecajnijih ljudi svijeta. U knjizi Lean In ona razrađuje teme traženja izazova, prihvaćanja rizika i zdušnog rada na ostvarivanju ciljeva među ženama, služeći se kombinacijom osobnih anegdota, empirijskih podataka i uvjerljivih istraživanja kako bi razmrsila nejasnoće i pristranosti koji okružuju živote i odabire zaposlenih žena.“

"Lean in/Ustrajnost" Sheryl Sandberg

S prvom stranicom knjige pred vama se počinje otkrivati neki novi svijet, a žene koje su čitale knjigu najčešće ju čitaju s konstantnim osmijehom i onim „Da, da i meni se to dogodilo.“ izrazom na licu. Sama autorica na početku piše: „Ova knjiga nije zbirka memoara iako uključuje priče o mom životu. Nije knjiga za samopomoć iako se iskreno nadam da pomaže. Nije knjiga o upravljanju karijerom iako nudi savjete i na tom području. Nije manifesto feminizma – u redu, možda je neka vrsta manifesta feminizma, ali onaj za kojeg se nadam da jednako inspirira muškarce koliko inspirira i žene.“

Na kraju dana, nije važno što knjiga jest nego što može učiniti, a mi mislimo da može ohrabriti žensku dušu. Onu žensku dušu koja dnevno žonglira kroz milijuna obveza, nosi se s izazovima na poslu, paralelno plovi kroz sve obiteljske dužnosti i pritom sve to naravno s urednim lakom na noktima i osmijehom na licu. Knjiga je utjeha za svaku djevojčicu koju zovu „štrebericom“ kada ima najbolje ocjene u razredu, za svaku ženu koju su nazvali pretjerano ambicioznom kada je tražila plaću koju zaslužuje i za svaku ženu koju su nazvali k*č**m jer ni u poslu ni u privatnom životu nije bila spremna raditi kompromise kada je u pitanju kvaliteta konačnog proizvoda. Ova knjiga sve gore navedene uči najvažnijem od svega – da se više ne moraju ispričavati za to što jesu.

Sheryl pišući, slovo po slovo, sloj po sloj, otkriva istinu do samih temelja i ne dozvoljava nam da se još jednom sakrijemo iza društvenih stereotipa u kojima se prividno osjećamo ugodno, a zapravo nas izrazito ograničavaju. Zapitajte se, kada ste posljednji put čuli za ženu da govore „Ona je ambiciozna.“ i bili sto posto sigurni da je pridjev „ambiciozna“ bio kompliment? Sada isti pridjev prislonite uz On i vjerujemo da ćete odmah znati odgovor. Iako danas možemo reći da živimo u svijetu u kojem i muškarci i žene imaju jednaka prava još uvijek među nama mirno žive stereotipi i ograničenja kojih nismo niti svjesni. Sljedeći put kada se kao žena budete premišljali da li prihvatiti promaknuće jer za 2 godine možda planirate brak i dijete, budite samo svjesni da je planirati u redu, ali se zbog planova ne trebamo ograničavati u sadašnjosti jer vaš kolega muškarac sigurno u tom trenutku ne sjedi i ne razmišlja da li prihvatiti promaknuće danas jer će možda za dvije godine biti otac.

Nama je knjiga postala mala ženska „biblija“ na noćnom ormariću kojoj se svako malo vratimo, a vama preporučujemo da je svakako uvrstite na popis svoje literature ove kišne jeseni, a po završetku čitanja već možete početi primjenjivati naučeno.