Kino Mediteran: "I moje malo misto ima kino!"

| Art |

Kino Mediteran

Projekcijom argentinskog hit filma "Divlje priče" u Omišu sinoć je u dvorištu OŠ "Josip Pupačić" započela četvrta sezona Kina Mediteran, projekta revitalizacije kino programa u Dalmaciji, a grad na ušću Cetine odabran je i simbolički pošto je u pitanju mjesto koje je imalo veliku tradiciju kino prikazivanja no ona je prije nekoliko godina prekinuta zatvaranjem ljetnog i zimskog kina.

Tijekom cijele 2014. godine Kino Mediteran organiziralo je 147 projekcija koje je posjetilo 13.400 gledatelja. S obzirom na veliki porast projekta u ovoj godini do kraja 2015. godine lanjske brojke sigurno će biti nadmašene.

Ovog ljeta 'karavana' Kino Mediterana posjetit će 23 grada, a prikazat će se oko 50 filmskih naslova. Redovno, svakodnevno kino održavat će se u Bolu, Hvaru i Komiži, prvenstveno zahvaljujući digitalizaciji ova tri grada. Supetar, Jelsa i Stari Grad kino će imati tri puta tjedno, a Lastovo, Sutivan i Pučišća jednom do dvaput tjedno. Mljet, Korčula, Silba, Omiš i Makarska imat će dva do tri kino gostovanja od nekoliko dana više puta tijekom ljeta, a krajem ljeta Imotski će otvoriti vrata svog digitalnog kina. Programe Kina Mediteran ugostit će i Art kino u Rijeci, Ljetno kino u Dubrovniku, Kastafsko kulturno leto i Kotar teatar u Delnicama.

Kino Mediteran

Prikazivanje prije redovne kinodistribucije

Važnost ovog kulturnog projekta leži i u činjenici da se publici prikazuju kvalitetni filmovi europske i svjetske produkcije pa će publika diljem obale i otoka imati priliku pogledati brojne naslove nagrađivane na filmskim festivalima diljem svijeta, a mnogi od naslova bit će prikazani na Kinu Mediteran prije negoli dođu u redovnu kino distribuciju u ostatku Hrvatske.

Iz programa se mogu izdvojiti naslovi s Festivala mediteranskog filma Split "Van sebe", "Lekcija", "Močvara", "Ničije dete", ali i hit naslovi kao što su "Nova prijateljica", "Feniks", "Golub sjedi na grani i promatra egzistenciju", "Ida", "Divlje priče", "Citizenfour". Filmovi su prevedeni i na hrvatski i na engleski jezik pa su tako dostupni i domaćoj publici i turistima, a dio programa u nekim gradovima namijenjen je i najmlađoj publici.

Kino Mediteran

Program tijekom cijele godine

Najveća vrijednost Kina Mediteran leži ipak u činjenici da će završetkom ljeta Bol, Hvar, Komiža, Imotski, Lastovo, Supetar i Pučišća nastaviti s programima i tijekom zime, a i u drugim gradovima organizirat će se zimska gostovanja. Kino Mediteran organizira Festival mediteranskog filma Split uz potporu lokalnih partnera, Kreativne Europe - fonda za razvoj publike, Zaklade "Kultura nova" i Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Kino Mediteran