Jo Nesbø zvijezda treće sezone Noir Festivala

| Art |

Jo Nesbo

Sinoć je u prepunoj dvorani kina Cineplexx Centar Kaptol, Noir Festival predstavio Joa Nesbøa, najpopularnijeg pisca krimića koji je svjetski ugled stekao kao vodeći predstavnik novog vala skandinavske kriminalističke književnosti. Kroz njegov rad i djela, filmska kritičarka i selektorica ovog Festivala, Mima Simić ukazala je na popularnost i uspjeh skandinavskog noira u književnosti, zatražila odgovore na brojna pitanja : o glavnom junaku Harry Holeu, o inspiraciji, o vezi glazbe i pisanja, o ekranizaciji Nesbøovih djela, o penjanju po stijenama, o noir filmovima, utjecajima,o umjetnosti, zabavi i dr.

Sve prisutne pozdravio je i norveški veleposlanik NJ.E.Henrik Ofstad koji je izrazio posebno zadovoljstvo što može pozdraviti i upoznati svog sunarodnjaka međunarodne slave i uspjeha. Za kraj programa, Jo Nesbø sa svojim prijateljem Larsom Jansenom zabavio je publiku izvedbom dijela repertoara njihovog banda Di Derre (Oni tamo) i pozvao ih na premijernu projekciju filma Jackpot (Arme Riddere,2011.) snimljenom prema njegovoj priči.
 
Svoj četverodnevni posjet u društvu svojih norveških prijatelja, Jo Nesbø će provesti u penjanju po stijenama u okolici Zagreba jer njegova najveća preokupacija i relaksacija u pauzama od pisanja je osvajanja pojedinih ruta i penjanje.
 
Noir Festival je dolaskom Joa Nesbøa započeo svoju treću sezonu te sljedeće događaje navljuje od 13.-15.06. kad će ugostiti Eddiea Mullera, "cara noira" (laskavi nadimak prišio mu je slavni noirovac James Ellroy). Eddie Muller organizator je Noir Cityja, najpopularnijeg noir filmskog festivala na svijetu i predsjednik Film Noir Foundationa. Ovaj apsolutni ekspert za noir i autor bezbrojnih tekstova i knjiga o noiru na našem Festivalu održat će multimedijalno predavanje o filmskom noiru, predstavit će sanfranciskanski Noir City i u filmskoj noći po vlastitome izboru odvući će zagrebačku publiku u najmračnije uličice ovog popularnog žanra.   
Treći gost ovogodšinjeg Noir Festivala je  jedan od najvećih svjetskih parfumera Maurice Roucel, kreator više od stotinu hit mirisa za prestižne parfemske kuće: Guerlain, Lancome, Serge Lutens, Hermes, Gucci, Bond No. 9,  Frederic Malle i mnoge druge. Ovaj poznati "nos" upoznat će sve znatiželjnike s noir trendom u parfumskoj i reklamnoj industriji.
Kao i do sada organizirat će se  i noćne projekcije u Kinu Tuškanac i u Kinu pod zvijezdama (iznad garaže Tuškanac) prema izboru Eddie Mullera,  Nikice Gilića i Mime Simić.