Jeste li se ikada pitali kako bi izgledao svijet bez Photoshopa?

| Art |

American Eagle Aerie

 

Zašto je Photoshop postao toliko neophodan u zadnjih nekoliko godina? Zvijezde su na naslovnicama, editorijalima, fotografijama, čak i video spotovima retuširane do te mjere da postaju neprepoznatljive. Svijet je počeo težiti ka savršenstvu, a najbolje pitanje koje si svi možemo postaviti je - ZAŠTO?

Glumica Keira Knightley nedavno se odlučila na hrabar potez i skinula u topless za Interview magazin pod jednim uvjetom - morali su joj obećati da neće uređivati i retuširati fotografije. S druge strane, najnovije pojavljivanje gole Kim Kardashian na naslovnici Paper magazina u svima je potaknuo pitanje - koliko je njeno tijelo uistinu bilo retuširano? Ako je vjerovati urednici Papera, JAKO.

U modnoj industriji, Photoshop nije toliko tema za raspravu koliko je puka činjenica funkcioniranja života. Za nas koji radimo u, ili okolo, industrije svakodnevna je pojava da gledamo i bavimo se uređenim fotografijama "savršenih" zvijezda koje nakon pustih filtera, igra svijetla i sjene, šminke i kuteva snimanja praktički na kraju svega - ne liče na sebe. Modna industrija prodaje fantaziju. Iluziju zbilje koju (očito) javnost voli. Slavi se savršena koža, ten, stražnjica, grudi, osmijeh i tužno, ali istinito, čini se da se svima sviđa. Pa onda i ne čudi što industrija inzistira na težnji ka savršenstvu. Jer drugim riječima - realnost ne prodaje časopise!

Nema ništa loše u prodavanju fantazije ljudima - ako je predstavljena kao nešto realno dostupno. Upravo je to razlog zašto je Photoshop postao problem, osobito u retuširanju ženskog tijela. Gledamo ih na reklamama, naslovnicama i malim ekranima svakoga dana. Bombardirani smo savršenim slikama sa svih strana do te mjere da ih je postalo teško pratiti - bilo da se radi o goloj Kim Kardashian, Keiri Knightley ili jednostavno moru celebrity djevojaka koje polugole iskaču iz svih medija. Problem je u tome što se apsolutno nikada takve slike ne opisuju kao umjetne, stvorene i unaprijed osmišljene od skupine jako sposobnih stručnjaka - već su nam servirane kao "savršenstvo" kojem trebamo težiti.

Nažalost, ovo može imati jako loš utjecaj i negativne posljedice za djevojke i žene svih dobnih skupina diljem svijeta. Zašto nitko ne priča o tome? 

Kada vidimo, ono što se čini (ili smatra) kao, savršeno žensko tijelo na fotografijama, to prihvaćamo i gledamo kao nešto stvarno, realno i momentalno se uspoređujemo s njima. Uspoređujemo takvu "stvarnost" s našom. Uspoređivanje fantazije s realnošću nikad nije dobra ideja, ali kako to objasniti 14-godišnjoj djevojčici? Kako joj objasniti da to što vidi nije "takvo" i nikada neće biti. Kako joj objasniti da je jedina stvarnost o kojoj treba brinuti vlastito samopouzdanje i poštovanje, koje djevojkama s plakata, očigledno - fali.

Kako bismo slavili prekrasnu realnost ženskog tijela - umjesto neprestanog podupiranja nestvarnih slika koje se stvaraju i uništavaju nam one vlastite o nama samima, odlučili smo NE objaviti gole slike Kim Kardashian, o kojima već danima bruji cijeli svijet, već smo pronašli i odabrali 10 neretuširanih fotografija slavnih ljepotica koje i bez kompjuterskog programa izgledaju - BOŽANSTVENO. U našoj galeriji pogledajte kako bi stvarno izgledao svijet bez Photoshopa...