Izložba velikog Karima Rashida u MSU-u

| Art |

Danas se u 19 sati u "Zbirkama u pokretu" Muzeja suvremene umjetnosti (stalni postav) u Zagrebu, otvara izložba „Ideologija ljepoteKarima Rashida, jednog od najproduktivnijih i najcjenjenijih dizajnera današnjice. Karim Rashid je dizajner s više od 3500 realiziranih dizajna i dobitnik preko 300 značajnih nagrada, a radi u 47 zemalja svijeta. Smatraju ga živućom legendom dizajna. Raznolikost i golemi dijapazon Karimovog talenta i interesa, kao i sposobnost da se s lakoćom prebacuje iz područja u područje, koristeći u svom radu različite materijale i poigravajući se najraznovrsnijim idejama i estetikama - pomaže mu da uistinu proširuje vidike i pomiče granice dizajna podižući ga na višu razinu.

Karim Rashid u MSU predstavlja svoje dizajnerske objekte koji su proteklih desetljeća plijenili pažnju dizajnera i oduševljavali korisnike, oblikovno i tehnološki pomicali granice dizajna. Oduševljenje koje je ovaj veliki dizajner pokazao za zbirku MSU-a te za dizajn zgrade arhitekta Igora Franića, pretočeno je u ovu po mnogo čemu neobičnu i intrigantnu izložbu. Rashidovi objekti izloženi su u postavu Zbirki u pokretu (stalni postav MSU-a) i tako otvaraju zanimljiv dijalog umjetnosti i dizajna. Tema prožimanja umjetnosti i dizajna prisutna je već više od stoljeća i uvijek iznova potiče na dijalog. Hrvatska se umjetnička scena može podičiti avangardnim pristupom u promišljanju odnosa ovih kreativnih područja budući da su sredinom prošlog stoljeća članovi grupe EXAT 51, umjetnici, dizajneri i arhitekti vrlo radikalno stapali umjetnost i dizajn. Na tekovinama europskih povijesnih avangarda EXAT 51 pokrenuo je procese u kojima se osnažila ideologizacija umjetnosti i dizajna kao djelatnog prostora u procesu promjene društvenih i političkih prilika. Jedno od glavnih načela u radu Karima Rashida upravo je osvještavanje tog prostora u kojem dizajn može mijenjati društvene i političke odnose i oplemeniti prostor svakom čovjeku. Rashidova ideologija je ljepota kao pokretač dobrih i humanih vrijednosti neizmjerno neophodnih današnjem vremenu i svijetu.

Dizajn Karima Rashida

Na izložbi će na sva tri kata Muzeja biti izložen izbor od pedesetak dizajnerskih objekata, a multimedijski će biti predstavljen cjelokupan, iznimno bogat opus dizajnera. U prostoru izložbe na četiri lokacije u formi video izjava Karim Rashid govorit će o sebi, o svojoj dizajnerskoj filozofiji, o umjetnosti i dizajnu te o razlozima zagrebačke izložbe, a na Medijskoj fasadi Muzeja bit će predočen tijekom trajanja izložbe u formi digitalnog puzzla izbor Rashidovog dizajna.

Izložbu prati katalog s tekstovima Karima Rashida, a kustosi izložbe su: Tihomir Milovac i Albrecht Bangert. Danas će u 15h u sklopu Dana Orisa, Karim Rashid održati i predavanje u Dvorani Lisinski. Izložba ostaje otvorena do 1.siječnja 2013.