Google Doodle u čast Claudeu Debussyu

| Art |

Google Doodle u čast Claudeu Debussy
Google Doodle u čast Claudeu Debussyu

Najpoznatiji svjetski internet pretraživač Google promijenio je danas svoj logo u čast Claudea Debussyja, francuskog kompozitora koji je rođen na današnji dan 1862. godine, a Google slavi obljetnicu njegovog rođenja animacijom u čast jednoj od njegovih najpoznatijih kompozicija, Clair de lune (Mjesečina). Claudea Debussyja, zajedno sa Mauricem Ravelom, smatraju jednom od najistaknutijih ličnosti u području impresionističke glazbe, iako on sam nije volio da se ovaj termin upotrebljava za njegove kompozicije. Debussy je bio ne samo jedan od najvažnijih francuskih kompozitora, već je i centralna figura cijele europske glazbe na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće. 

Claude Debussy
Claude Debussy

Njegova glazba praktički definira prelazak iz kasnoromantičarske glazbe ka modernističkoj glazbi dvadesetog stoljeća. U francuskim književnim krugovima stil značajan za ovaj period bio je poznat kao simbolizam, pokret koji je neposredno inspirirao Debussyja i kao kompozitora, ali i kao aktivnog sudionika u kulturnom životu. Izvođenje Debussyevih opera "Peleas" i "Melisanda" donijelo mu je svjetsku slavu, a na početku Prvog svjetskog rata bio je jedan od najslavnijih kompozitora, ali nažalost nije dugo uživao u toj slavi jer je umro u Parizu 25. ožujka 1928. godine.

Ostavio je za sobom više kompozicija, među kojima kompozicije za djecu "Dječiji kutak" i balet "Kutijica igračaka",  te deset programskih orkestarskih kompozicija među kojima se ističu "Popodne jednog fauna" i "More".