U kina nam stiže „Bijela vrana“ drama o najboljem muškom baletanu svih vremena

| Film |

Britanski glumac Ralph Fiennes, koji je dva puta nominiran za Oscara („Schindlerova lista“, „Engleski pacijent“), za svoj treći redateljski posao u karijeri odlučio je publici na velika platna donijeti priču o Rudolfu Nurejevu, slavnom ruskom baletanu kojeg se dan danas smatra jednim od najvećih i najboljih baletnih plesača svih vremena.

Nevjerojatna priča o Nurejevu uistinu je izuzetna, ako se u obzir uzme činjenica da je on bio jedan od prvih prebjega iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza u zapadni svijet.

Ovog izvanrednog plesača utjelovio je priznati ukrajinski baletan Oleg Ivenko kojem je ovo ujedno i prva filmska uloga.

Radnja filma prati mladića u dobi od 22 godine, koji je odjeven u fino tamno odijelo i nalazi se u avionu na letu iz St. Petersburga do Pariza. Godina je 1961., a Rudolf Nurejev, prije nego je postao legenda, član je baletne skupine Kirov i prvi put u životu putuje van Sovjetskog Saveza. Pariški život opčini Nurejeva, a ovaj je mladi plesač željan upiti svu kulturu, umjetnost i glazbu koju mu ovaj blještavi grad pruža. No, agenti KGB-a koji prate svaki njegov korak postaju sve više i više sumnjičavi u njegovo ponašanje i prijateljstvo s mladom Parižankom Clarom Saint. Kada se konačno suoče s Nurejevim uz šokantne zahtjeve, on je prisiljen donijeti srcedrapajuću odluku koja bi mu mogla zauvijek promijeniti život, a njegove prijatelje i obitelj staviti u smrtnu opasnost.

Trailer filma možete pogledati ovdje.

U jednom od intervjua povodom dolaska filma u kina, simpatični baletan Oleg Ivenko izjavio je da je prvi poziv na audiciju dobio putem elektroničke pošte te da ga je obrisao budući da je mislio da se radi o „spamu“. Kasnije je ulogu dobio, a u filmu je vidljivo koliko je baletan stilom plesanja i fizičkim izgledom sličan velikom Rudolfu Nurejevu. Uz Ivenka u filmu su glavne uloge ostvarili Ralph Fiennes, poznata francuska glumica Adèle Exarchopoulos („Plava je najtoplija boja“) te njemački glumac Louis Hofmann (trenutno najpoznatiji po ulozi u popularnoj televizijskoj seriji „Dark“).

Film BIJELA VRANA svoju je svjetsku premijeru imao na međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju gdje je prikazan u službenoj konkurenciji i gdje je osvojio nagradu za posebno umjetničko postignuće.

Nema sumnje da je i ovaj put, nakon iznimno hvaljenih filmova „Koriolan“ i „Nevidljiva žena“, Ralph Fiennes uspio na veliko platno prenijeti još jednu inspirativnu, istinitu priču o kojoj će se pričati generacijama!

BIJELA VRANA u domaća kina dolazi od četvrtka, 10. listopada, a naša preporuka je da ju nikako ne zaobiđete!