Sada možete online gledati omiljene filmove iz kina Europa

| Film |

Pokrenuta je platforma Kino Europa Online za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma, koji je od 2008. do 2019. godine činio okosnicu redovnog repertoara.

Cilj nove platforme je umanjiti prazninu nastalu prekidom programa, održati kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa te simbolično odati počast dvorani čija je monumentalnost gotovo cijelo stoljeće davala filmskoj umjetnosti posebno i cijenjeno mjesto u Zagrebu.

Na platformi je u ovom trenutku dostupno pedesetak filmskih naslova koji su činili dio redovnog repertoara kina Europa od 2009. do 2019. godine, u vrijeme dok je ovim kinom upravljala Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.

Izbor uključuje filmove važnih suvremenih autora poput Rubena Östlunda, Asghara Farhadija, Claire Denis i Christiana Petzolda, ali i najzanimljivijih novi Östlunda, Asghara Farhadija, Claire Denis i Christiana Petzolda, ali i najzanimljivijih novih redatelja proteklog desetljeća poput Lászla Nemesa, Benedikta Erlingssona i Juhe Kuosmanena. Također, gledatelji će moći birati između velikih festivalskih pobjednika kao što su Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju Roya Anderssona (Zlatni lav u Veneciji) i Kvadrat Rubena Östlunda (Zlatna palma u Cannesu), ali i velikog broja filmova koje su prethodni festivalski uspjesi doveli do nominacija za Oscare i Zlatne globuse, poput filma Saulov sin Lászla Nemesa koji je Oscara za najbolji strani film osvojio 2016.

Žanrovski raznovrstan izbor uključuje moćne drame kao što su Ovnovi Grímura Hákonarsona i Julien u sredini Xaviera Legranda, političke biografske trilere Hannah Arendt Margarette von Trotha i NerudaPabla Larraína te dirljive filmske priče o odrastanju, energični Cure Céline Sciamma, duhoviti Novi klinacRudija Rosenberga i potresnu Sicilijansku bajku Fabija Grassadonije i Antonija Piazze. Ljubav je snažna, senzualna i zabavna u filmovima Alabama Monroe Felixa von Groeningena, Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija Juhe Kuosmanena i Pogrešna dostava Ritesha Batre, a neizostavna i u izboru filmova za najmlađu publikuKino Europa Online donosi i neke od najhvaljenijih filmova za djecu i mlade iz prošlog desetljeća kao što su Moja sestra mršavica Sanne Lenken, Moje neobično ljeto s Tess Stevena  Wouterlooda i animirani filmski hit Moj život kao Tikvica Claudea Barrasa.

Iako je realizacija platforme Kino Europa Online počela mnogo ranije kao odgovor na nedostatak redovnog programa uzrokovanog zatvaranjem kina Europa, činjenica je da je budućnost nezavisnog kinoprikazivaštva danas još ugroženija i neizvjesnija zbog trenutačne situacije uzrokovane pandemijom virusa Covid-19. S nadom u pozitivniju budućnost, UO ZFF nastojat će i dalje održavati i poticati filmske aktivnosti kako bi barem donekle umanjio nastalu prazninu, a pokretanje ove internetske platforme jedan je od koraka u ispunjenju tog cilja.

Platforma Kino Europa Online dostupna je na internetskoj stranici, na kojoj će biti moguće pratiti vijesti o novim naslovima i preporukama tjedna, cijene najma filma kretat će se od 10 do 18 HRK, a u narednih mjesec dana svake srijede i nedjelje objavljivat će kodove za besplatno gledanje odabranih naslova