Ljubavna priča koja ruši sve granice

| Film |

Uz čak 97% pozitivnih ocjena na popularnoj internetskoj stranici RottenTomatoes, koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika, te pet nominacija za nagradu Europske filmske Akademije, uključujući one u kategorijama najboljeg filma, režije i scenarija, film Granica nesumnjivo je jedan od najboljih i najkvalitetnijih filmova godine!

 

Ako se tome priroda i nominacija za prestižnu nagradu Oscar, nagrada Un Certain Regard na filmskom festivalu u Cannesu te više od 15 nagrada na festivalima diljem svijeta uz preko 30 nominacija, lako se dolazimo do zaključka da je film Granica uistinu pravo remek-djelo koje se nikako ne biste smjeli zaobići.

Redatelj filma Granica, Ali Abbasi, 2016. godine snimio je iznimno hvaljeni film „Shelley“ i njime skrenuo pozornost na sebe. Na filmskom festivalu u Berlinu upravo je za njega bio nominiran za najbolji debitantski film, ali s Granicom je postao dijelom redateljske, europske, elite koja snima umjetnički istaknute filmove. Granica je, naime, njegov uvjerljivo najhvaljeniji film do sada s kojim je gostovao na mnogim uglednim filmskim festivalima diljem svijeta, a kulminacija je bila osvajanje nagrade „izvjestan pogled“ na filmskom festivalu u Cannesu.

U  glavnoj ulozi Tine je poznata švedska glumica Eva Melander, a osim što nosi cijeli film, jer se praktički nalazi u svakoj sceni, ostvarila je jednu od najboljih uloga svoje karijere koja je ovjenčana nominacijom za prestižnu nagradu Europske filmske Akademije u kategoriji glavne glumice. Sam film izabran je kao švedski kandidat za nagradu Oscar, a kao uzbudljiva, inteligentna mješavina romantike, nordijskog noir filma, društvenog realizma i natprirodnog horora svakako spada u jedinstvena filmska kino iskustva koja se nikako ne bi smjela propustiti!

Fabula prati Tinu koja je zaposlenica carinske kontrole gdje do izražaja dolazi njezin poseban talent. Naime, ona ima puno bolji osjećaj za njuh od svih drugih kolega s kojima radi. Niti jedna zabranjena supstanca, niti jedna prokrijumčarena stvar ne može joj umaći. No, jednoga dana susreće s čovjekom koji zrači aromom koja joj je do tog trenutka bila potpuno nepoznata. Prije nego toga postane svjesna, otvaraju joj se vrata u mitološki svijet koji je istovremeno predivan, ali i zloćudan te se Tina vrlo brzo upozna s novim životom koji je u potpunosti drugačiji od njezinog dotadašnjeg…

Ova, švedska, fantastična ljubavna priča u domaća kina stiže u četvrtak, 29. kolovoza!